Eğitim Eşit Kollu Terazi Nedir, Ne İşe Yarar? Neleri Ölçer?

Eşit Kollu Terazi Nedir, Ne İşe Yarar? Neleri Ölçer?

16.06.2021 - 02:26 | Son Güncellenme:

Eşit kollu terazi, kısa bir ifade ile kütle ölçülmesini sağlayan araçlara denir. Eşit kollu terazilerinin kollarının uzunlukları birbirine eşit olur. Kol uzunlukları arasında herhangi bir farklılık olması durumunda bahsedilen terazi hatalı bir ölçümün yapılmasına neden olur. Gramları ve cisimleri yerleştirebilmek için bu terazilerin sağ ve sol dahil olmak üzere iki tane kefesi bulunmaktadır. Eşit kollu terazi konusu ile ilgili tüm detayları derledik.

Eşit Kollu Terazi Nedir, Ne İşe Yarar Neleri Ölçer

Eşit kollu terazilerde hassas olan ölçümlerin yapılabilmesi için hareketli niteliğe sahip olan binici kullanılır. Duyarlılık ise, binicinin bir bölme yer değiştirmesine karşılık gelmekte olan ağırlığıdır. Duyarlılık hassas ölçümlerin yapılmasına yardımcı olur. Bununla birlikte duyarlılık, binicinin hareket etmesiyle değiştirilir.

Eşit Kollu Terazi Ne işe Yarar ve Neleri Ölçer?

Terazinin bir bölümüne gram ya da bir başka ifade ile bilinen kütle konulur, diğer bir tarafına ise kütlesinin bilinmediği bir cisim konulur. Terazinin kolları yatay bir biçimde dengeye gelene kadar geçen sürede ağırlıklar eklenir ve böylece cismin kütlesi ölçülmüş olur. Eşit kollu teraziler ile hassas ya da küsuratlı değerlerin bulunabilmesi içinse hareketli olan biniciler kullanılır.

Eşit kollu teraziler kütlenin kapsamına girebilen her şeyi ölçebilme özelliğine sahiptir. Özellikle manavlar içerisinde meyvelerin ya da sebzelerin ölçülebilmesi amacı ile eşit kollu olan terazilerden sıklıkla yararlanılır.

Eşit Kollu Terazinin Formülü Nasıldır?

Eşit kollu olan terazinin hesaplanabilmesi için şu formül kullanılır:

Haberin Devamı

Kuvvet x Kuvvetin kolu = Yük x Yükün kolu

Formülünden yararlanılarak işlem gerçekleştirilir.

Hatalı Terazide Ölçüm Nasıl Yapılır?

Kollarının uzunluğu eşit olmayan ancak kefelerin ağırlıkları ile dengelenen terazileri oluşturur. Yapılmış olan ölçümler hatalı bir sonuç verir. Doğru ölçüm işleminin yapılabilmesi için ağırlıklar her iki kefede içinde de ölçülmelidir.

M1:=Sağ kefede ölçülebilen kütle

m2:=Sol kefede ölçülebilen kütle

m(gerçek)= √¯m1. M2

Karekök içerisinde m1 ile m2'nin çarpımı ile beraber bulunmaktadır.