Eğitim Etamin Nedir, Nasıl Yapılır? Kanaviçe Ve Etamin Farkları Nelerdir?

Etamin Nedir, Nasıl Yapılır? Kanaviçe Ve Etamin Farkları Nelerdir?

17.05.2021 - 13:11 | Son Güncellenme:

Etamin kumaşı olarak adlandırılan özelliklerinde delikli üretilerek minik kareler bulunan kumaş üzerine yapılan işlemelere kanaviçe denilmektedir. Kanaviçe bazı yerlerde goblen olarak da adlandırılan bir el sanatıdır. Kanaviçe yapımında özellikle etamin kumaşın kullanılmasından dolayı zaman içerisinde kanaviçeye etamin de denilmiştir. Etamin nedir nasıl yapılır ve kanaviçe ile etamin arasındaki farklar nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Etamin Nedir, Nasıl Yapılır Kanaviçe Ve Etamin Farkları Nelerdir

 El işi ve el sanatı olarak kabul edilen kanaviçe belirli desenleri ortaya çıkarmak için iplerin çapraz ve yarı çapraz şekilde işlenmesi ile yapılan bir faaliyettir. Kanaviçe yapımında etamin kumaş kullanılarak elde edilmek istenen desen küçük karelerin sayılmasıyla kumaşa işlenmektedir. 

Haberin Devamı

 Etamin Nedir? Nasıl Yapılır? 

 Etamin kanaviçe işlemek için yapılan dört kenarında minik delikler bulunan kareler ile oluşturulmuş yumuşak bir kumaş çeşididir. Etamin kumaşına işlenen kanaviçe zamanla halk dilinde etamin olarak adlandırılmıştır. Oysa etamin bir kumaş çeşidi olmaktadır. Etamin üzerine işlenen desene kanaviçe de denilebilmesinin yanında kanaviçe işlemek için illa etamin kullanılmasına da gerek olmamaktadır. Etamin düz kumaşa eklenilen bir bez şeklinde de kullanılabilmektedir. İşlendikten sonra desenden ayrılarak düz kumaşın üzerine işlenmiş gibi bir görünüm sağlamaktadır. 

 Kanaviçe Ve Etamin Arasındaki Farklar Nelerdir? 

 Kanaviçe düz kumaşa işlenen bir el işi olarak kabul edilmektedir. Etamin ise daha çok kareli kumaş üzerine işlenmiş bir el işi olmaktadır. İkisinde de işleme yöntemi çapraz şekilde yahut yarı çapraz kareler yapmak ile desen oluşturulmaktadır. Kanaviçede daha çok işlenmek istenen desen bir kareli etamin astar kumaş yardımıyla aynı şekilde düz kumaşa işlendikten sonra astarlık kumaş kaldırılarak sadece desen ortada kalmaktadır. 

Haberin Devamı

 Etaminde ise kumaşın kendisine kareler bulunması sayesinde dokulu bir form şeklinde işleme yapılan desen ortaya çıkmaktadır. İki yöntemde de işlenen yöntem benzer olmaktadır.