Eğitim Fotoliz Nedir? Fotoliz Nerede Gerçekleşir?

Fotoliz Nedir? Fotoliz Nerede Gerçekleşir?

30.03.2021 - 14:43 | Son Güncellenme:

Fotoliz terimi, biyolojide sıklıkla kullanılan terimlerden bir tanesidir. Bu sebeple konu ile ilgilenen kişiler fotoliz ile alakalı olarak araştırmalar yapmaktadır. Sınava girecek öğrencilerin de fotoliz terimini bilmesi gerekmektedir. Fotoliz nedir? Fotoliz nerede gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Fotoliz Nedir Fotoliz Nerede Gerçekleşir

 Fotoliz terimi, ışık enerjisi altında moleküllerin ayrışmasına verilen isimdir. Biyolojide sıklıkla kullanılmaktadır. Bitkilerde bulunan klorofilin ışık enerjisini absorbe etmesi ile fotosentezden elde edilen su ayrışmaktadır.

Haberin Devamı

 Fotoliz Nedir?

 Fotoliz, fotosentez olayı esnasında gerçekleşmektedir. Fotosentez olayındaki ışık tepkimesi çerçevesinde ATP ile NADPH2 üretiminin yapılabilmesi için gerekli olan elektronlar ile hidrojenin elde edilebilmesi adına suyun ayrıştırılması anlamına gelmektedir.

 2H2O ---> 4H + 2e + O2 tepkimesi ile gösterilebilmektedir. Fotosentez ile meydana getirilen oksijen bu denklem ile açığa çıkmaktadır. 

 Fotoliz kelimesinin başka anlamaları da bulunmaktadır. Mor ötesi ışık ile kimyasal bir ayrışma meydana gelmesi de fotoliz ile anlatılmaktadır.

 Fotoliz Nerede Gerçekleşir?

 Suyun fotolize uğraması ile hidrojen, elektron ve bunun yanında oksijen ortaya çıkmaktadır. Meydana gelen hidrojen iyonları da NADP ile yakalanarak NADP2 sentezi için kullanılmaktadır. Meydana gelen elektronlar ise fotosistem 680 bölgesindeki klorofile gönderilmektedir. Klorofilin kaybetmiş olduğu elektronlar da fotoliz ile sudan elde edilmiş olmaktadır.

Haberin Devamı

 Meydana gelen oksijen ise bir bölümü bitkinin mitokondri organeline gönderilerek oksijenli solunum da kullanılmaktadır. Elde edilen oksijenin fazla olan bölümü ise stomalar yardımı ile atmosfere verilmektedir. 

 Devirli fotofosforilasyon işleminde suyun fotoliz olması olayı görülmemektedir. Bitkilerde suyun fotoliz edilmesi kloroplastlarda yer alan grana bölgelerindeki tillakoid zarlarda görülmektedir.

 Bakterilerde kloroplast yoktur. Bu sebeple suyun fotoliz edilmesi durumu sitoplazmada görülmektedir. Fotoliz işlemi, kimyasal bileşiklerin fotonlar yardımı ile parçalanması işlemidir. Bir ya da birden fazla foton bir molekül ile etkileşime girer ve bu olaya fotoliz ismi verilir.