Eğitim Frig Uygarlığı Nerede Kurulmuştur Ve Başkenti Neresidir?

Frig Uygarlığı Nerede Kurulmuştur Ve Başkenti Neresidir?

28.04.2021 - 16:49 | Son Güncellenme:

Frig Uygarlığı, M.Ö. 720 yılında Batı Anadolu'da kurulmuş en kadim medeniyetlerden biridir. Tarihte birçok ilki gerçekleştirmiş olan Frigler, tarım, hayvancılık ve el sanatları gibi farklı alanlarda gelişmişlerdir. Güçlü orduları sayesinde Hititleri yıkan Frig Uygarlığı yaklaşık 250 yıl boyunca Batı Anadolu'da egemenliğini sürdürmüştür. Frig Uygarlığı nerede kurulmuştur ve başkenti neresidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Frig Uygarlığı Nerede Kurulmuştur Ve Başkenti Neresidir

Friglerde en önemli geçim kaynağı tarımdı. Tarihte tarımı korumak için kanun çıkaran ilk uygarlık olmuşlardır. Örneğin Frig uygarlığında saban ve diğer tarım aletlerine zarar vermenin cezası ölümdü. 

Haberin Devamı

Frig Uygarlığı Nerede Kurulmuştur? 

Frig Uygarlığı, günümüzde ''Batı Anadolu'' olarak tanımlanan bölgede kurulmuştur. Tarıma elverişli topraklar üzerinde kurulmuş olan Frig Uygarlığının sınırları Ankara'ya kadar uzanıyordu.

Frig Uygarlığının Başkenti Neresidir? 

Frig Uygarlığının başkenti Gordion'dur. Günümüzdeki adı Polatlı olan Gordion kentinde tarım ve hayvancılığın dışında ticaret ve el sanatları da gelişmişti.

Frig Uygarlığının Özellikleri Nelerdir? 

 1- Frig uygarlığında iki dil konuşuluyordu. Bunlardan biri Hint- Avrupa dillerinden biri olan Frigce, diğeri ise Fenike dilidir. 

 2- Bu uygarlıkta tarıma çok fazla önem verildiği için en büyük tanrıçaları Kibele idi. Hasat zamanı bir araya gelen Frigler, toprak tanrıçası Kibele için ayinler düzenliyordu. 

Haberin Devamı

 3- Frig uygarlığının geliştiği bir diğer alan ise dokumacılıktır. Friglerden günümüze kadar ulaşan birçok halı ve kilim müzelerde sergilenmektedir. Bu halılara Tapates adı verilir. Bu halıların çoğu günümüzde de kullanılan yün kumaşından dokunmuştur. 

 4- Aynı zamanda savaşçı bir millet olan Frigler, Hititler'in Anadolu'daki hakimiyetine son vermiş ve sınırlarını Karadeniz'e kadar genişletmiştir. 

 5- Frig Uygarlığının en güçlü olduğu dönem kral Midas'ın hükümdar olduğu dönemdir. Bu nedenle birçok tarihi kaynakta bu uygarlık Midas Krallığı olarak da anılır.