Eğitim Gülün Özellikleri Nelerdir? Gül Çiçeği Nerelerde Kullanılır?

Gülün Özellikleri Nelerdir? Gül Çiçeği Nerelerde Kullanılır?

03.04.2021 - 16:02 | Son Güncellenme:

Gül, lale ile birlikte hem ülkemizde hem de dünya genelinde en çok yetiştirilen çiçeklerin başında geliyor. Kendine has kokusu ve görüntüsüyle çok sevilen çiçeklerden biri olan gülün kırka yakın çeşidi vardır. Türkiye'de en çok gül yetiştirilen bölge Akdeniz Bölgesi, şehir ise Isparta'dır. Gülün özellikleri nelerdir? Gül çiçeği nerelerde kullanılır? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.

Gülün Özellikleri Nelerdir Gül Çiçeği Nerelerde Kullanılır

Ana vatanı Uzak Doğu ve İran olan güllerin kırmızı, beyaz ve sarı renkli çeşitleri mevcuttur. Başta kozmetik ve ilaç sanayi olmak üzere birçok farklı sektörde kullanılan güller, Türkiye'nin en çok ihraç ettiği çiçek türleri arasında yer alıyor. 

Haberin Devamı

 Gülün Özellikleri Nelerdir? 

 Türkiye dışında en çok gül yetiştirilen diğer ülkeler Yunanistan, Bulgaristan ve Arnavutluk'tur. Hem bakımının kolay olmasından hem de yağı kozmetikte kullanıldığı için en çok yetiştirilen türü ise Rose Damascena'dır. 

 Gül bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, oda sıcaklığıdır. Soğuk iklimlere karşı dayanıksız olan gül, fazla sıcak ortamları da sevmez. Bu çiçek, demir bakımından zengin olan topraklarda yetiştirilmeli ve toprağı ayda bir yenilenmelidir. Sadece kumlu değil killi topraklarda da gül yetiştirmek mümkündür. Sonbahar ve kış aylarında haftada bir sulamak yeterliyken, yaz mevsiminde 2 günde bir sulanmalıdır. 

 Direkt güneş ışığına maruz kalmak gülün ömrünü kısaltır. Bu nedenle güller, loş yerlerde tutulmalıdır. 

Haberin Devamı

 Dünya genelinde en az yetiştirilen gül türü ise Kızıl Lale adıyla da bilinen ayı gülüdür. Koparmanın ve zarar vermenin yasak olduğu bu güller, özel koşullarda ve iklim şartlarında yetiştirilmektedir. 

 Gül Çiçeği Nerelerde Kullanılır? 

 Günümüzde organik ürünlere olan ilginin artmasıyla birlikte güllerden yapılan ve hiçbir kimyasal içermeyen kremlerin satış oranları yükseldi. Sadece krem değil losyon ve parfüm gibi farklı kozmetik ürünlerinin üretiminde de eser miktarda gül kullanılıyor. 

 Gül kolonyaları da Osmanlı'dan bu yana kullanılmakta ve 20'den fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Gülün kullanıldığı bir diğer alan ise reçeller. Hem süpermarketlerde satılan hem de evde yapılabilen gül reçelleri, kahvaltılarda sıklıkla tüketiliyor. 

 Son yıllarda tüketim oranı artan gül çayları, grip, nezle ve bronşit gibi kış hastalıklarına iyi geliyor. Hem lezzetli hem de sağlığa faydalı olduğu için tüketilen gül çayları bağışıklık sistemini güçlendirir ve boğaz ağrısına iyi gelir. 

 Gülün ülkemizdeki anlam ve önemi oldukça fazladır. Başta sevgililer günü olmak üzere birçok özel günde hediye olarak alınan güller, Divan edebiyatında ise sevgilinin dudaklarını ve yanaklarını simgeler. 

Yazarlar