Eğitim Harzemşahlar Devleti Kurucusu Kimdir? Kısaca Kuruluşu Ve Tarihçesi

Harzemşahlar Devleti Kurucusu Kimdir? Kısaca Kuruluşu Ve Tarihçesi

22.02.2022 - 17:02 | Son Güncellenme:

Harzemşahlar tarihte büyük yeri olan bir devlettir. Türk-islam devleti olarak tür tarihi için önemli bir devlettir. Adına dizi çekilen bu devtet hakkında araştırmalar da yapılmaktadır. Harzemşahlar Devleti kurucusu kimdir? Kısaca kuruluşu ve tarihçesi hakkında detayları derledik.

Harzemşahlar Devleti Kurucusu Kimdir Kısaca Kuruluşu Ve Tarihçesi

Selçuklu devletine bağlı olarak 1128 yılında Harezm valisis olarak atanan Atsız tarafından kurulmuştur. Bu devlet Moğollar ile yaptıkları savaşlar ile bilinmektedir.

Harzemşahlar Devleti Kurucusu Kimdir?

Harezmşahlar Devleti, diğer adıyla Harzemşahlar, Orta Asya’nın Harezm bölgesinde kurulmuştur. Kutbeddin Muhammed Harezmşah tarafından kurulmuş bir Türk-İslam devletidir. Harzemşahlar Devleti, diğer adıyla Harzemşahlar, Türk-İslam devletlerinden biridir.

Harzemşahlar Devleti Kuruluşu ve Tarihçesi

Harezmşahlar veya Harezmşahlar Devleti (Farsça: خوارزمشاهیان Hārezmşāhiyān), Orta Asya’nın Harezm ilçesinde kurulmuştur. Kutbeddin Muhammed Harezmşah tarafından kurulmuş bir Türk-İslam devletidir. Bu devlet, 1230 yılında Anadolu Selçuklu Devleti ile Yassı Çemen savaşı nedeniyle zayıflamış ve 1231 yılında Celaleddin Harezmşah’ın ölümüyle yıkılmıştır. Orta Çağ’da Amuderya semti “Horezm” (Harizm) olarak sınıflandırılmış ve hükümdarlar “Horezmşah” olarak adlandırılmıştır. XI. Yüzyılın sonlarına doğru buralarda kurulmuş bir komşu etnik mahalli bölge olan ve Türkçe konuşan çevredeki şahıslar tarafından kurulan bu devletin adı Harezmşahlar’dır. Bu noktanın adı “Khorezm” olduğu için burada uzunca bir süre kontrolü elinde tutan kişilere “Horezmşah” adı verilmiş. Bölge şunları kapsar: (5.000.000 km 2) İran, Güney Kafkasya, Dağıstan, Arap Denizi, Afganistan, Maveraünnehir, Harzem, Balkaş ve Aral Gölleri arasındadır. Harezm semtinde Büyük Selçuklu Devleti’ne bağlı ortadan adlandırılan önde gelen temsilciler tarafından idare edilen bu topraklarda Anuş Tekin saatinde özgür yaşam başlamıştır. 1128’de Harezm’in yasama başkanlığına atanan Atsız’ın hükümdarlığı sırasında yarı özerklik kazandı. Anuş Tekin’in çocuğu Kutbeddin Muhammed, Selçuklulara sadık kaldı ve bu yörenin valiliğini “Harezmşah” unvanıyla kabul etti.