Eğitim İç Gezegenler Hangileridir? İç Gezegenlerin Sıralanışı Ve Özellikleri

İç Gezegenler Hangileridir? İç Gezegenlerin Sıralanışı Ve Özellikleri

01.04.2021 - 16:46 | Son Güncellenme:

Gezegenlerin keşfinden bu yana oldukça uzun zaman geçti. Fakat hala barındırdıkları sırları net bir şekilde bilemiyoruz. Bu keşiflerde gezegenlerin bazılarında ortak özelliklere rastlandı. İç ve dış gezegenler olmak üzere iki gruba ayrıldı. İşte, merak edilen tüm detaylar.

İç Gezegenler Hangileridir İç Gezegenlerin Sıralanışı Ve Özellikleri

İç gezegenler veya karasal gezegenler Güneşe en yakın dört gezegendir.

İç Gezegenler Hangileridir?

İç gezegenler yaklaşık 4,5 milyar yıl önce büyük, sıcak, katı ve gaz topları olarak oluşmuştur. Güneşe yakın olan Merkür, Venüs, Dünya ve Mars iç gezegenler olarak nitelendirilmektedir. Çok sayıda uydusu olan dış gezegenlerin aksine, Merkür ve Venüs'ün uydusu yoktur, Dünya'da bir tane ve Mars'ta iki tane vardır. Tabii ki, iç gezegenlerin Güneş etrafında daha kısa yörüngeleri var ve hepsi daha yavaş dönmektedir. Jeolojik olarak, iç gezegenlerin tümü demir çekirdekli soğutulmuş magmatik kayalardan yapılmıştır. Tarihlerinin erken dönemlerinde jeolojik olarak aktif olmuştur.

İç Gezegenlerin Sıralanışı ve Özellikleri

İç gezegenler Güneşe en yakın olandan başlayarak sıralanır. Bu sıralamaya göre Merkür ilk sırada, sonra Venüs, Dünya ve Marstır.

Haberin Devamı

Merkür, iç gezegenlerin en küçüğü ve en iç kısmıdır. Atmosferden yoksundur ve her gün tekrar donma noktasından kaynama noktasına geçer.

Venüs gizemli bir gezegendir. Boyut, yoğunluk ve kütle kabaca dünyanınkine eşit olduğu için, Venüs’ün yaşamla dolu yemyeşil bir orman olacağı tahmin ediliyordu. Bunun yerine, yağmuru sülfürik asit olan cıvadan daha sıcak bir gezegendir.

Dünya, güneş sistemindeki yaşamı desteklediğini bildiğimiz tek gezegendir. Yörüngesi, yaşamın mümkün olduğu bölgenin tam ortasına düşer ve su ile kaplıdır.

Mars, belki de bir zamanlar üzerinde yaşanan bir gezegendi. Üzerinde su bulunmuş olmasına rağmen şu an donmuş bir çölü anımsatıyor.

Bu gezegenlerin birkaç ortak özelliği vardır. Fakat bu özelliklerin olası nedenlerini Dünya ile karşılaştırdığımızda anlayabiliriz. Öncelikle bu gezegenlerin içyapısı farklıdır. Yine de her iç gezegenin bir çekirdeği vardır. Merkür, Venüs ve Dünya'nın çekirdekleri demir-nikelden oluşur. Mars'ın çekirdeği, bir miktar nikel ile karıştırılmış sıvı demir sülfürden meydana gelmiştir.

Her iç gezegenin bir mantosu vardır. Merkür'ünki dışında, manto, gezegenin yarıçapı civarında olan bir katmandır. Her gezegenin mantosu aynı maddeden meydana gelmiştir. Erimiş silikatlar ve bazı metal oksitlerle karışıktır. Her iç gezegenin bir kabuğu vardır. Kabuk, bir iç gezegenin yarıçapının yaklaşık % 0,5'i ile yaklaşık % 2'si arasında değişir. Merkür'ün gaz örtüsü zar zor bir atmosfer olarak adlandırılsa da, her iç gezegende atmosfer vardır.

Atmosfer, gezegenlerin en geniş menzili gösterdiği yerdir. Merkür vakuma yakın basınçlarda helyumdur, Venüs'ünki aşırı yoğun ve asidiktir, Dünya’nın nitrojen-oksijendir ve Mars'ınki ince bir karbondioksit atmosferidir. Yüzeyden her iç gezegenin yarıçapının % 2 ila % 3'ü kadar uzanırlar.