Eğitim İçine Fonksiyon Nedir? Kısaca Konu Anlatımı

İçine Fonksiyon Nedir? Kısaca Konu Anlatımı

06.06.2021 - 20:53 | Son Güncellenme:

Fonksiyonlar matematikte en fazla karşılaşılan konular arasında yer almaktadır. Matematik 1 konusu olan fonksiyonlar birçok farklı şekilde karşınıza çıkabilir. İçine fonksiyon da fonksiyon çeşitleri arasında yer almaktadır. İçine fonksiyon nedir? Kısaca konu anlatımı nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İçine Fonksiyon Nedir Kısaca Konu Anlatımı

Fonksiyon, matematikte bulunan değişken sayıların bir girdi olarak kabul edildikten sonra bunlardan çıktı sayısı oluşmasına olanak sağlayan bir kural olarak ifade edilebilir. Fonksiyonlar iki kümeden meydana gelmektedir. A kümesi olarak ifade edilen tanım kümesi ve B kümesi olarak ifade edilen değer kümesinden oluşmaktadır. İçine fonksiyon olduğunu anlamak için ise kümelerin elemanlarını kontrol etmek gerekir.

İçine Fonksiyon Nedir?

İçine fonksiyon olarak bilinmekte olan fonksiyon çeşidi, dört işlemden sonra gelmekte olan bir matematik işlemi olarak bilinmektedir. Fonksiyonlar iki farklı kümeden meydana gelmektedir. Fonksiyon, boş küme olmayan iki farklı kümenin birbirleri arasında oluşturduğu f bağlantısı şeklinde ifade edilebilir.

A kümesi tanım kümesi ve B kümesi de değer kümesi olursa eğer; içine fonksiyon da ''f'' olarak ifade edilebilir. İçine fonksiyonun, A kümesinden B kümesine tanımlı bir fonksiyon olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda f(A) kümesi B kümesinin özalt kümesi olduğu durumlarda ''f'' içine fonksiyon olarak ifade edilebilir.

İçine Fonksiyon Kısaca Konu Anlatımı

İçine fonksiyonu en kolay şekilde ayırt etmek için Tanım kümesinde bulunan ve Değer kümesinde bulunan değerlerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer tanım kümesi olarak belirtilen A kümesinin içinde tanımlı bulunan fonksiyonun, görüntü kümesi olarak belirtilen B kümesinde bir eşi yoksa bu fonksiyon içine fonksiyon olarak ifade edilir. İçine fonksiyon olabilmesi için B kümesinde yani değer kümesinde boşta kalan bir eleman olması gerekmektedir.

A kümesinden giden tüm elemanlar B kümesinde bulunan tüm elemanlar ile eşleşmesine rağmen, B kümesinde, A kümesindeki hiç bir eleman ile eşleşmemiş ve boşta kalmış bir eleman kalırsa, bu fonksiyon içine fonksiyon şeklinde ifade edilir. İçine fonksiyon, fonksiyon çeşitlerinden sadece bir tanesidir. İçine fonksiyonu diğer fonksiyon çeşitlerinden ayırmak ise son derece kolay bir şekilde yapılmaktadır.