Eğitim İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı? Tarihteki İlk Yoğurt Mayası Nedir?

İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı? Tarihteki İlk Yoğurt Mayası Nedir?

29.04.2021 - 16:52 | Son Güncellenme:

Pek çok insan tarafından bilinmekte olduğu üzere yoğurt mayalamak için bir başka yoğurda gereksinim söz konusudur. Durum böyle olunca konuyla alakalı olarak pek çok insan İlk yoğurt nasıl yapıldı? Tarihteki ilk yoğurt mayası nedir şeklindeki soruları sormaya ve bu sorularına bir yanıt aramaya başlamıştır. Sizin için bu soruların yanıtlarını derledik.

İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı Tarihteki İlk Yoğurt Mayası Nedir

Savunulan bir teoriye göre göçebe Türk kavimleri, sağmış oldukları sütün fazlasını hayvanların iç organlarından yapılmış olan tulumlar içerisinde muhafaza ettikleri için, tulumun yapıldığı bu hayvanlarda mevcut olan bu bakteriler temas ettikleri sütü yoğurda ve peynire dönüştürmüştür.

Haberin Devamı

İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı?

İlk yoğurt tesadüfi olarak mayalanmıştır. Yoğurt mayası içerisinde laktik asit bakterileri bulunmaktadır. Bu bakteriler sütü oldukça hızlı bir şekilde mayalarlar fakat aynı laktik asit bakterileri ve benzer özelliğe sahip nitelikteki bakteriler havada serbest halde de bulunmaktadırlar. Bundan dolayı ilk mayalanmış olan yoğurt da bu şekilde havada bulunmakta olan bakteriler öncülüğünde mayalanmış ve ardından insanların dikkatini çekmiştir.

Büyük olasılıkla deneme yanılma (çiğ tanesi, çam kozalağı, karınca yumurtası, vb.) yolu ile aynı sonucu elde etme yönünde çaba göstermişler ve sütün içine önceki mayalanmış durumda olan yoğurttan bir miktar karıştırmak suretiyle doğru olan mayalama yöntemini bulmayı başarmışlardır.

Haberin Devamı

Ayrıca özellikle de kapı ve pencerenin açık durumda olduğu sıcak yaz aylarında kaynatıldıktan sonra kapağı açık şekilde soğumaya bırakılmış durumda olan sütlerin zaman zaman kendiliğinden mayalandığı görülmektedir. Sonuç olarak; süte bulaşmış durumda olan bakterinin türüne göre, alışıla gelmiş olan yoğurt veya kefire benzer, kimi zamanda çok değişik bir tada sahip olabilmektedir.

Tarihteki İlk Yoğurt Mayası Nedir?

Göçebe Türklerin karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgilerin varlığı söz konusudur. Bu konuyla alakalı olarak ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı yoksa karınca toprağından mı yahut normal topraktan mı mayalandığı yönündeki sorulara cevap bulabilmek adına araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların neticesinde en iyi mayalama tekniğinin karınca toprağı olduğu ortaya çıkmıştır. Karınca toprağı karınca yuvası çıkışında bulunmakta olan toprak olmaktadır. Karınca toprağı ile elde edilen yoğurdun tüketilmeden önce 3 gün bekletilmesinin gerekliliği söz konusudur.