Eğitim İştirak Nafakası Nedir, Kimlere Verilir? İştirak Nafakası Oranları...

İştirak Nafakası Nedir, Kimlere Verilir? İştirak Nafakası Oranları...

01.06.2022 - 16:48 | Son Güncellenme:

Boşanma davası sonucunda çocuğun velayetini almayan ebeveynin, çocuğun giderlerini karşılamak için hükmedilen nafaka iştirak nafakasıdır. Böylece çocuğun velayetini almayan anne ya da baba, çocuğun ihtiyacını giderme konusunda maddi olarak duruma ortak olur. Peki İştirak nafakası nedir, kimlere verilir? İştirak nafakası oranları hakkında detaylar.

İştirak Nafakası Nedir, Kimlere Verilir İştirak Nafakası Oranları...

Boşanma davası sonuçlandığı zaman çocuğun velayeti aleyhine olan kişinin, çocuğun ihtiyaçlarına ve giderlerine karşılamak amaçlı hükmedilmiş nafakadır. Bu nafaka iştirak nafakası olarak bilinir ve çocuğun giderlerine katılmasını sağlamak amaçlı öne çıkar. Çocuğun velayet davası neticesinde aleyhine sonuçlanmış bir durum karşısında ebeveynin çocuk için vereceği nafaka alır.

Haberin Devamı

İştirak Nafakası Nedir?

Ayrılan anne ve babanın ardından, çocuğun velayeti konusunda aleyhine karar çıkmış ebeveyn için, maddi yükümlülük ve sorumluluk iştirak nafakası olarak ifade edilebilir. Çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı velayeti üzerinde olan ebeveyni verilen miktardır. Boşanma davası ile aleyhine karar çıkmış olan ebeveynin, çocuğun ihtiyaçlarını ve giderlerine katkı sağlaması için hükmedilen nafakadır.

İştirak Nafakası Kimlere Verilir?

İştirak nafakası çocuğun velayetini almış olan anneye ya da babaya verilir. Boşanma davasının sonuçlanması ile birlikte, çocuğun velayeti için aleyhine karar çıkmış ebeveyn bu yükümlülüğü üstlenir. Çocuğun eğitim ve bakım masraflarını karşılamak, Çocuğun yararına kullanılmak üzere, velayeti almayan ebeveynin vermiş olduğu nafakadır. Genel olarak henüz ergin olmayan, yani 18 yaşından küçük çocuklar için verilen bir nafaka türü olarak öne çıkar.

Haberin Devamı

İştirak Nafakası Oranları

İştirak nafakası oranları davanın aleyhine sonuçlandı kişinin maddi durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak maaşı üzerinden ele alınır ve bu oran %25'i şeklinde belirlenmiştir. Yani çocuğun velayetini almayan ebeveyn, çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı maaşı kadarının %25'ini nafaka olarak verir. Bu durum davayı kaybeden kişinin maddiyatına bağlı olarak %60 gibi bir orana kadar çıkabilir. Tamamen çocuğun okul, eğitim ve bakım masrafları için verilen bir nafakadır.