Eğitim İzopropil Alkol Nedir, Ne İşe Yarar? İzopropil Alkol Kullanım Alanları Nerelerdir?

İzopropil Alkol Nedir, Ne İşe Yarar? İzopropil Alkol Kullanım Alanları Nerelerdir?

09.03.2021 - 14:16 | Son Güncellenme:

İzopropil alkol dünyada yaygın olarak kullanılan alkol türlerinden bir tanesidir. Özellikle endüstri alanında dezenfektan ya da çözücü olarak kullanılır. İzopropil alkol rubbing alkol ismi ile de bilinmektedir. İzopropil alkol nedir, ne işe yarar? İzopropil alkol kullanım alanları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İzopropil Alkol Nedir, Ne İşe Yarar İzopropil Alkol Kullanım Alanları Nerelerdir

İzopropil alkol, ovalama alkolü ismi ile de bilinen bir alkoldür. Bu nedenle insanların tüketilmesine uygun değildir. Oral yolla insan vücuduna alınması halinde zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Bu alkolden özellikle ev uygulamalarında da faydalanılmaktadır.

İzopropil Alkol Nedir, Ne İşe Yarar?

İzopropil alkol, renksiz ve oldukça yanıcı bir madde olması ile de bilinir. İzopropil alkol halk arasında ispirto ismi ile de bilinmektedir. Bu alkol türünün, etanol, aseton ve berrak karışımı bir kokusu vardır. Yanıcı olması ile de bilinmektedir.

İzopropil alkol etanol, su, aseton, benzen ve kloroform gibi maddeler ile beraber çözelti oluşturabilmektedir. Sekonder alkollerin tipik reaksiyonları bu alkol türünde de görünmektedir. Okside edici ajanlar ile kuvvetli tepkimelere girebilmektedir. İzopropil alkol çoğunlukla düşük maliyetli bir solvent olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında etil alkole de oldukça benzer özellikler göstermektedir.

İzopropil alkol, yandığı zaman ayrışarak toksit bir madde olan karbon monoksiti açığa çıkarmaktadır.

İzopropil Alkol Kullanım Alanları Nelerdir?

İzopropil alkol pek çok alanda kullanılabilmektedir.

Haberin Devamı

Solvent amaçlı olarak hayvansal ve bitkisel yağlarda, renk maddeleri içerisinde, aroma vericilerde, vitaminler ile aljinatlar gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

Kozmetik, parfüm, saç ürünleri, saç boyalarını durulamak amacı ile cilt losyonu olarak, oje, şampuan, oda spreyi, saç spreyi gibi ürünlerde kullanılır.

Boya ve kaplama solventi amacı ile astar boya, mürekkep, çimento üretiminde kullanılır.

Sıvı sabun, deterjan ve kurutma ajanı olarak da izopropil alkol kullanılır.

Aseton ve türevlerinin üretiminde izopropil asetat diizopropil eter, yağ asidi esteri üretiminde de izopropil alkolden faydalanılmaktadır.