Eğitim John Locke Kimdir? Felsefesi, Hayatı, Eserleri Ve Sözleri

John Locke Kimdir? Felsefesi, Hayatı, Eserleri Ve Sözleri

22.03.2022 - 16:59 | Son Güncellenme:

John Locke, 29 Ağustos 1632 tarihinde İngiltere'nin Somerset kentinde doğdu. Fikirleriyle ve eserleriyle Aydınlanma Çağı'nın en etkili isimlerinden biri oldu. Ampirizmin kurucusu olarak kabul edilen John Locke, kendisinden sonra gelen birçok filozu da etkiledi. John Locke kimdir? Felsefesi, hayatı ve eserlerine dair detayları derledik.

John Locke Kimdir Felsefesi, Hayatı, Eserleri Ve Sözleri

John Locke'un felsefe literatürüne kattığı en önemli kavramlardan biri ''tabula rasa'' yani ''boş levha'' kavramıdır. Locke'a göre doğduğunda insanın zihni boş bir levhadan farksızdır. Her şey önce deneyimle sonra eğitimle öğrenilir.

John Locke Kimdir?

John Locke 17. yüzyılın en etkili düşünürlerinden biridir. Yönetim, demokrasi, insan hakları, düşünme süreçleri ve daha birçok konu hakkında kitap yazan İngiliz filozof devlet yönetiminde kuvvetler ayrılığı ilkesini savunmuştur.

John Locke'un Felsefesi ve Hayatı

Oxford Üniversitesinde tıp eğitimi alan John Locke, okuldan mezun olduktan sonra sadece 2 yıl doktorluk yaptı. Daha sonra politika giren John Locke, siyaset felsefesi üzerine birçok kitap yazdı. Ahlak felsefesi ve metafizik gibi konularda da eserler kaleme alan İngiliz düşünür, çok yönlü bir filozoftur.

John Locke, tabula rasa terimiyle rasyonalizmi eleştirmiştir. Rasyonalistlere göre, insan doğduğunda tüm bilgiler de zihnindedir. Örneğin rasyonalizmin en önemli temsilcilerinden biri olan Platon ''Bilmek, hatırlamaktır'' der. Sokrates ise sadece soru sorarak ve ''diyalog yöntemi'' adını verdiği bir yöntemle, hiç eğitim görmemiş kişilere en zor matematik problemlerini bile çözdürmüştür.

John Locke'un geliştirdiği felsefe göre ise insanın bilgi sahibi olabilmesi için deneyim kazanması gerekir. Deneyim ise ''doğrudan'' ve ''dolaylı'' olmak üzere ikiye ayrılır. Doğrudan deneyim gözlem ve araştırma yapılarak kazanılır. Eğitim ise dolaylı deneyime örnek olarak gösterilebilir.

John Locke'un Eserleri

1- Hoşgörü Üstüne Bir Mektup
2- Eğitim Üzerine Düşünceler
3- Hükümet Üzerine İkinci İnceleme
4- Kelimelerin Suistimali

John Locke Hakkında Yazılan Kitaplardan Bazıları:

1- İsmail Çetin - John Locke'da Tanrı Anlayışı
2- Hardy Bouillon - John Locke
3- Ali Timuçin - John Locke'un Siyaset Anlayışı
4- Neşet Toku - John Locke ve Siyaset Felsefesi

John Locke'un Sözleri

1- Hiçbir birey, iletişim kurduğu kişiye kendisinde olandan fazlasını vermez.
2- Özgürlük, başkasının özgürlüğüne zarar verdiği anda, baskıya ve zulme dönüşür.
3- Tolerans, hem bireylerin hem de toplumların gelişmesi için önemlidir.
4- Adaletin bittiği yerde zorbalık hüküm sürmeye başlar.
5- İnsanın çabasını değerli kılan tek şey verdiği emektir.