07.12.2021 - 16:02 | Son Güncellenme:
Kalp bilinenin aksine solda değil orta kısımda sola yakın şekilde yer almaktadır. Kalbin her iki yanında ciğerlerimiz bulunmaktadır. Kalbin kendine özel bir kas yapısı bulunmaktadır. Kalp bu kaslar sayesinde kendi işlevi olan vücuda kam pompalama görevini sorunsuz yerine getirmektedir.
Kalp Anatomisi
Kalbin anatomisine önden bakacak olursak kalp üzerinde 4 odacık bulunmaktadır. Bunların 2 tanesi üstte 2 tanesi ise altta yer almaktadır. Üst kısımda yer alan odacıklara kulakçık "altrium" alt kısımda kalanlara ise karıncık "ventrikül" denilmektedir. Kalbin içyapısında odacıklar arasında ise kapakçıklar bulunmaktadır.
Kapakçıkların her birinin farklı görevleri bulunmaktadır. Bunlar kalbin düzgün çalışması için oldukça önemlidir. Kapakçıklardan sağ taraftaki “triküspit kapak” sol tarafta ki kapakçık ise “mitral kapak" olarak isimlendirilir. Sağ taraftaki karıncık ile akciğer arasında “pulmoner kapak” ve sol taraftaki karıncık ile aort arasında ise “aort kapağı” bulunmaktadır.
Kalbin dış yüzeyinde ise kalbi çepe çevre saran ve koruyan "perikard" denilen bir zar bulunmaktadır. Bu zararın içerisinde ise kalbin hareketlerini rahat bir şekilde yapmasına yardımcı olan kayganlaştırıcı özellikte "perikard sıvısı" bulunmaktadır.
Kapte Bulunan Damarlar ve İsimleri
Kalp vücutta kan dolaşımını sağlamaktadır. Kalp üzerinde yer alan damarların bir kısmı pis kanı alarak kalp aracılığı ile akciğerlere iletmektedir. Bu kan temizlendikten sonra kalpteki ana damarlar vasıtasıyla tekrar vücuda dolaşıma gönderilmektedir.
Kalbe vücuttaki pis kanı üst ve alt toplardamarlar getirmektedir. Bunlara " vena cava" denilmektedir. Kalpten akciğere kan taşıyan damarlara ise "pulmoner arter" denilmektedir. Kalpteki en önemli damar vücuda temiz kanın gönderilmesini sağlayan ana atardamardır. Bu damara ise aort denilmektedir.