Eğitim Kanyon Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Kanyon Nasıl Oluşur?

Kanyon Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Kanyon Nasıl Oluşur?

11.06.2021 - 03:54 | Son Güncellenme:

Dünyanın hareketleri, mevsimler, küresel ısınma ve çeşitli fiziki etkiler sonucunda bazı coğrafik olaylar olmakta ve bu olaylardan sonra bir takım unsurlar oluşmaktadır. Bu coğrafi olaylar sonucu oluşan vadi ve boğazlar bazen kanyon adını almaktadır. Peki, kanyon ne demektir? Kanyonlar nasıl ve neyin sonucunda oluşur? Coğrafyada kanyon oluşumu nasıl anlatılmaktadır? İşte, kanyonun tanımı ve kanyon oluşumu hakkında merak edilenler.

Kanyon Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Kanyon Nasıl Oluşur


Kanyon, bir coğrafya terimi olup, Fransızca bir kelimedir. Fransızca "canyon" olarak bilinen bu ifade dilimize kanyon olarak geçmiştir.

Kanyon Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Türk Dil Kurumu kanyon ile alakalı olarak; akarsuların kalkerli bir alanda oyarak oluşturmakta olduğu, bir kıvrımı keserek iki yanda bulunan çukurlukları birleştiren, dar ve boğaz biçiminde görülen vadi, dar boğaz, kapuz, kısık ve klüz anlamına geldiğini açıklamaktadır.

Kanyon Nasıl Oluşur?

Nehirler tarafından oluşturulan vadiler kanyon adını alır. Kalker kayalar içinde, akarsuyun derine aşındırması sonucu oluşmaktadır. Kanyon; güçlü ırmakların özellikle kireçli olmayan bölgelerde kazdıkları derin vadileri belirtmektedir. Kanyonların kenarları çok sarp boğazlar şeklinde ortaya çıkmaktadır.