Eğitim Karşılaştırma Cümleleri Nelerdir? Örnekler İle Karşılaştırma Cümleleri

Karşılaştırma Cümleleri Nelerdir? Örnekler İle Karşılaştırma Cümleleri

14.05.2021 - 16:44 | Son Güncellenme:

Türkçe, neredeyse her türlü olayı ve koşulu açıklayabilecek bir dilbilgisi kuralına sahip olan diller arasında bulunuyor. Karşılaştırma cümleleri de bunlardan birisi olup daha anlamlı ifadeler oluşturma ve gerçekleşen olayı herkesin anlayabileceği şekilde telaffuz edilmesi mümkün oluyor. Karşılaştırma cümleleri nelerdir, nasıl kurulur ve örnekler ile karşılaştırma cümlelerini sizin için derledik.

Karşılaştırma Cümleleri Nelerdir Örnekler İle Karşılaştırma Cümleleri

Karşılaştırma cümleleri temel olarak iki veya daha fazla koşulu inceleyen cümlelerdir. Cümlenin anlam bütünlüğünü korumak ve daha iyi ifade edebilmek için çoğu zaman zarf ve edat gibi yardımcılara ihtiyaç duyulur. Karşılaştırma cümlelerinde ki temel amaç iki ya da daha fazla durum veya koşul üzerinde inceleme yapmaktır.

Haberin Devamı

Karşılaştırma Cümleleri Nelerdir? 

Karşılaştırma cümleleri en basit anlatımla iki farklı nesneyi ya da olayı kıyaslama olarak ifade edilebilir. Herhangi bir zamanda gerçekleşen iki olay ya da nesne arasındaki farkı incelemede oldukça etkili olan karşılaştırma cümleleri yakından kıyaslama yapma olanağı sunar.

Karşılaştırma cümleleri konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli detay söz konusu kıyaslamanın karşıt ya da benzer olabileceği yönündedir. Yani cümle içerisinde geçecek durum ya da nesnenin olumsuz yanları vurgulanabileceği gibi olumsuz özelliklerine de değinmek mümkündür. Karşılaştırma cümleleri kurarken temel amaç iki farklı durum, olay ya da nesne arasındaki gözle görülür farka değinmektir.

Haberin Devamı

Örnekler ile Karşılaştırma Cümleleri

Karşılaştırma cümleleri neredeyse her türlü konuda ve olaya karşı kullanılabilecek kalıplar arasında bulunuyor. Karşılaştırma cümlelerine aşağıdaki örnekler verilebilir;

 “Benim bilgisayarım seninkinden hızlı”

 Bu cümlenin karşılaştırma cümlesi olduğunu anlamak için aradaki farkı vurgulayan hızlı kelimesine dikkat edilmesi yeterlidir. Kıyaslama yapılması ve her iki kişinin de sahip olduğu bilgisayarlar arasındaki performans farkını öne sürmesi bu ifadeyi karşılaştırma cümlesi yapıyor.

 “Ayşe'nin boyu sınıftaki kızlara göre uzun”

 Karşılaştırma cümlelerinde iki kişi ya da durum arasında kıyaslama yapılabileceği gibi daha fazlasıyla da yapılması mümkündür. Burada sınıfta kaç kız olduğu belirtilmeden Ayşe'nin sınıftaki diğer kızlardan uzun olduğu gösterilmiştir.

 “Akrabalar arasındaki en iyi araba Ali’nindir”

 Burada yapılan karşılaştırma ise en iyi arabanın kimde olduğunu gösterme yönündedir. En iyi olarak kullanılan bağlaç cümleyi karşılaştırma cümleleri içerisine ekliyor.