Eğitim Karyotip Nedir? Karyotip Analizi Hangi Evrede Yapılır?

Karyotip Nedir? Karyotip Analizi Hangi Evrede Yapılır?

09.03.2021 - 14:26 | Son Güncellenme:

Biyolojide karşılaştığımız birçok analiz ve testler bulunmaktadır. Her alanda olduğu gibi biyoloji alanında da bazı analizleri gözlemlemek mevcuttur. Karyotip olarak bilinen analiz türü biyolojinin hangi konusuna girmektedir? Bu analiz çeşidi hangi evrede yapılması gerekir? Karyotip analizin yapılma aşamaları nelerdir? Sınavlarda bu konu ile ilgili sorular geliyor mu? İşte karyotip analiz hakkında bilinmesi gereken unsurlar.

Karyotip Nedir Karyotip Analizi Hangi Evrede Yapılır

Karyotip mitoz bölünmelerde karşılaşılan metafaz olarak bilinen evrede yapılan analiz olarak tarif edilir. Biyoloji derslerinde ve sınavlarda karşılaşma ihtimali bulunan karyotip hakkında bu şekilde bir açıklama yapmak mümkündür.

Karyotip Nedir?

Biyolojide gerçekleşen mitoz bölünmenin metafaz aşamasında yapılan analize karyotip analiz denmektedir. Metafaz evresinde yapılan bu analiz sayesinde sıra sıra dizilmiş kromozomların miktarları belirlenebilir ve bu analizde kullanılabilir. Bu analizin yapılış evreleri de mevcuttur.

Karyotip Analizi Hangi Evrede Yapılır?

Hücrelerde bulunan kromozomların özdeş çift kromozomlar olarak eşlenmesi sonucu belli bir düzen halinde sıralanması karyotip olarak adlandırılır. Bu analiz de bu aşamada yapılır. Bireylerin kromozom sayıları ile onların büyüklükleri karyotiplerini ifade etmektedir. Bu evre vasıtası ile kromozom haritalarının oluşturulabilmesi mümkün hale gelmektedir. Analiz yapım aşamalarını da şu şekilde sıralamak mümkündür:

- İncelenmek isteyen hücrelere çeşitli madde entegre edilerek mitoza bölünme olması amaçlanır.
- Oluşacak iğ ipliği inhibe işlemi yapılır.
- Bu aşamada hücrenin patlatılması gerekir. Bunu yapmadaki amaç kromozomları hücre dışarısına çıkartmaktır.
- Lüzum görülen boyama işlemi yapılır.
- DNA molekülleri içerisinde bulunan protein moleküllerinin hidrolize edilmesi aşamasına geçilir.
- En son aşamada da gruplandırma işlemi yapılarak incelemeye geçilir.

Yapılan bu analizler sayesinde bazı canlı türlerinin kromozom haritaları çıkartılabilir. Bu kapsamda ihtiyaç olunan tetkiklerin yapılması için bir çalışma gerçekleştirilmiş olur. Yapılacak X ve Y kromozomlarının hesaplamaları da gerçekleşebilir.