14.05.2021 - 16:49 | Son Güncellenme:
Kasabalar genellikle nüfus bakımından köyler ile şehirler arasında olan bir yerleşim birimi olmaktadır. Kasabaların bir kısmı ilçeler olduğu içinde yönetici olarak genelde kaymakam bulunmaktadır.
Kasaba Yöneticisinin Görevleri Nelerdir?
Henüz kırsal özelliklerini tam olarak yitirmediği için kasabalar şehir değildir. Fakat belirli oranlarda sanayi ve ya ticaret faaliyetlerine de sahip olduğu için köy olarak da adlandırılamaz. Ülkemizde Köy Kanunu'na göre 2.000 ile 20.000 arasındaki kişi nüfusuna sahip yerlere "kasaba" denilmektedir.
Söz konusu kanunun bilinen eski ve de günümüz şartlarına yönelik şekilde revize edilmemiş olmasından da süregelmektedir. Kasaba yöneticiler günümüzde kasabaların işleri ile son derece yakından ilgilenen kişilerdir. Yol yapım çalışmaları, genel kasaba halkı sorunları gibi pek çok konuda da birçok çeşitli görevleri vardır.
Kasabayı Kim Yönetir?
Nüfus bakımından köylerden büyük olup şehirden küçük olan bu kasabaların yönetimleri sadece bir tek kişiye bağlı sayılmaz. Bu nedenle kasabanın yönetimi işlemlerinde zincirleme şekilde bir yönetim sistemi vardır. Bu sistem; kasabaların herhangi bir bölümü ilçe olduğundan dolayı oraları ilçe kaymakamları da yönetmektedir.
İlçe olmayan kasabaların ise yönetimleri ilçe olanlara bağlı şekilde yönetilir. Bunun ile birlikte kasabaların da yerel yönetimini genel olarak Belediye Başkanları ve ya Belediye Meclis üyeleri sağlamaktadır. Kasabalarda mahalleler bulunduğu için mahalle yönetimini de ise muhtarlar sağlamaktadır. Dolayısı ile kasabaların yönetimlerini sağlayanlar tek bir kişi olmayıp Belediye başkan ve de meclis üyeleri, kaymakamlar ile beraber muhtarlar şeklinde yer almaktadır