EğitimKemiozmotik Hipotez Nedir? Kısaca Biyolojide Kemiozmotik Hipotez Konu Anlatımı

Kemiozmotik Hipotez Nedir? Kısaca Biyolojide Kemiozmotik Hipotez Konu Anlatımı

16.06.2021 - 03:49 | Son Güncellenme:

Kemiozmozis hipotezi biyolojinin önemli konularından bir tanesidir ve kemiozmozis hipotezi, zar yüzeyleri arasında mevcut olan proton derişim arasındaki fark ile ATP sentezinin gerçekleşmesini sağlar. Bu olaylar zarlar arasında yer alan boşluktaki proton yoğunluğunu artırır. Kemiosmoz hipotezinin ne olduğunu, bu hipotezin kim tarafından bulunduğunu ve nasıl bir yapıya sahip olduğunu derledik.

Kemiozmotik Hipotez Nedir Kısaca Biyolojide Kemiozmotik Hipotez Konu Anlatımı

Kemiosmoz hipotez; iyonların, elektrokimyasal gradyanını azaltabilmek amacı ile seçici geçirgen olan bir zardan geçme hareketini ifade eder. Hücresel solunumda yer alan ATP sentezinin gerçekleştirilebilmesini sağlamakta olan enerjinin büyük bir bölümü hidrojenlerin yapmış olduğu bu hareketten karşılanır. İyonlar bir kanaldan geçirildiği zaman, sahip oldukları bu potansiyel enerji ile kimyasal reaksiyonları hayata geçirmek için kullanmak mümkündür. Hidrojen iyonları ya da protonlar, proton konsantrasyonun oldukça yüksek olduğu bölgeden düşük olduğu bölgeye doğru difüzyon hareketini gerçekleştirirler.

Kemiosmoz Hipotezi Nedir?

ATP-sentaz kemiosmoz hipotezi, ATP sentezlenmesini sağlayan bir enzimdir. ATP-sentaz ise protonların zardan geçebilmelerine imkân sağlayarak protonların sahip olduğu kinetik yapılı enerjiyi, ATP fosforilasyonu yapabilmek için kullanır. Bu mekanizma ile ATP üretimi mitokondrinin ve kloroplast beraberinde bazı bakteri çeşitlerinde de görülür.

Kemiosmoz Hipotezi Kim Tarafından Bulunmuştur?

Peter D. Mitchell 1961 senesinde kemiozmotik hipotezi ortaya koymuştur. Kemiozmotik teorinin temel yapısında; hücresel solunum ile elde edilen ATP'nin çok büyük bir bölümünün; glikoz ve benzeri enerji açısından zengin olan moleküllerin yıkılması ile elde edilmiş olan FADH2 ve NADH'nin enerjisi ile mitokondrinin iç zarlarında meydana gelen elektrokimyasal gradyan vasıtası ile üretildiği düşüncesi yatar.

Kemiozmozis Nerede Gerçekleşir?

Protonlar, ATP sentaz enzimi yolu ile tilakoit boşluğun içerisinden stromaya doğru geçer. İşte bu esnada ADP'ye bir organik olmayan fosfat bağlanır, bu şekilde ATP sentezlenme işlemi gerçekleşir. Kemizozmozis sistemi benzer bir biçimde solunumda da görülür.

KEŞFETYENİ
Kanseri yenmişti! Ünlü şarkıcı son halini paylaştı
Kanseri yenmişti! Ünlü şarkıcı son halini paylaştı

Cadde | 24.04.2025 - 10:02

Kanserle mücadelesini kazanan şarkıcı Şimal, eski günlerine kavuşmak için gün sayıyor.

Yazarlar