Eğitim Keylogger Nedir? Keylogger Nasıl Temizlenir, Nasıl Korunur?

Keylogger Nedir? Keylogger Nasıl Temizlenir, Nasıl Korunur?

25.03.2021 - 01:45 | Son Güncellenme:

Teknolojinin gelişmesi insanlara birçok yarar sağlarken, aynı zamanda bir o kadarda tehlikeli boyutlara gelmiştir. Bilgisayar virüsleri, casus yazılımlar ve dijital sahtekarlıklar bu manada gittikçe artmaktadır. İşte, bu tür casus yazılımlardan bir tanesi de keylogger yazılımlarıdır. Bu yazılım, insanlara zarar veren yazılımlar arasında yer almaktadır. Peki, keylogger nasıl çalışmaktadır? Bir casus yazılım olarak bilinmesinin sebebi nedir? Kullanıcıları ne yönde olumsuz etkilemektedir? İşte, keylogger yazılımı hususunda merak edilen detaylar.

Keylogger Nedir Keylogger Nasıl Temizlenir, Nasıl Korunur

 Keylogger bir tür izleme yazılımı veya casus yazılım olarak da bilinmektedir. Bu kötü amaçlı yazılımın ilgi konusu klavye sesleridir. Yani klavye ile yazılan yazıları tespit etmek amacıyla kurulmuştur.

Haberin Devamı

 Keylogger Nedir?

 Casus yazılımlar arasında sayılmakta olan keylogger, çalışma mantığı klavye seslerinin gizliden gizliye takip edilerek yazılan yazıları görme gayretinde olan bir tür izleme yazılımıdır. Klavyeye yapılacak her tıklamada gizliden izleme yaparak, kullanıcının yazmış olduğu yazıları, yazılımın arka planında bulunan casususun neler yazıldığını ve ne gibi hareketlerde bulunulduğunu takip eden yazılımdır. 

 Keylogger Nasıl Temizlenir, Nasıl Korunur?

 Bu casus yazılımından kurtulmak için iki ana başlık incelenebilir. Bunlardan bir tanesi program kurarak yazılımı silme metodudur. Bunun için güçlü bir antivirüs programı gerekecektir. İkinci bilinen yöntem biraz zahmetli olsa da kesin çözümü içermektedir. Buda bütün disklere format atmak. Tüm disklerin formatlanması gizlenen bu yazılımdan kurtulmaya imkan verecektir. Ayrıca bu casus yazılımdan korunmak için şu tedbirlerde alınabilir:

Haberin Devamı

 - Açılan her eklenti ve programlara dikkat etmek gerekmektedir.

 - Şifrelerin belirli bir periyotta değiştirilmesi önemlidir.

 - Bazen alternatif klavye sistemleri tercih edilmelidir.

 - Çok kapsamlı bir güvenlik programı tercih edilmelidir.

 - Güven vermeyen linkler açılmamalıdır.

 - Program indirmeler de eklentilere dikkat edilmelidir.

 - Bilinmedik ve yabancı sitelerden uzak durulmalıdır.