Eğitim Kinetokor Nedir, Ne İşe Yarar? Kinetokor Sayısı Nasıl Bulunur?

Kinetokor Nedir, Ne İşe Yarar? Kinetokor Sayısı Nasıl Bulunur?

25.03.2021 - 01:50 | Son Güncellenme:

Kinetokor, kromozomların sentromerlerinde özelleşmiş olan bir bölgeye verilen bir isimdir. Kinetokorlar, protein komplekslerinden meydana gelir ve bunun amacı, mayoz ve mitoz bölünme esnasında kromozomları hareket ettirir. Kinetokor lifleri, kromozoma kinetokordan polar mikrotübül iğ iğlikleri aracılığı ile bağlanır. Kinetokor nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kinetokor Nedir, Ne İşe Yarar Kinetokor Sayısı Nasıl Bulunur

Kinetokora bağlı olan iğ iplikleri hücre bölünmesi sırasında kromozomları ayrıştırmak için görev yapar. Her kromozomda bir adet kinetokor yer alır. Ama eşlemeden sonra ortaya çıktığı için kardeş kromozomunu da sayarsak iki adet kinetokor bulunduğu söylenebilir. Bölünmeye bağlı olarak kinetokor sayısı değişmese de özellikleri ve boyu farklılık gösterir.

Haberin Devamı

 Kinetokor Nedir?

 İki kromozomun (bunların hepsi hücre bölünmesinden önce kromatid olarak bilinir.) ikiye bölünmesinden önce birleştirilmiş olduğu yere sentromer ismi verilir. Bir kinetokor, her bir kromatidin sentromerinde yer alan proteinin yamasıdır. Aynı zamanda da kromatidlerin sıkı bir şekilde bağlandığı yerdir. Hücre bölünmesinin uygun aşamasında, kinetokorun asıl amacı mayoz ve mitoz sırasında kromozomları hareket ettirir.

 Kinetokor Ne İşe Yarar?

 Karyokinez aslında çekirdek bölünmesidir. Bu nedenle de yapı da çekirdek bölünmesinde çok önemli bir rol oynar. Sentromer, aynı zamanda kardeş kromatitler olarak bilinir. Bunlar, tek bir kromozomun iki benzer kopyasını birleştirir. Kinetokor, bir iç bölge ve bir de dış bölgeden meydana gelir. İç bölge kromozomal DNA’ya bağlı bir yapıdır. Dış bölge ise, iğ ipliklerine bağlanır.

Haberin Devamı

 Kinetokor Sayısı Nasıl Bulunur?

 Kinetokor ve sentromer sayılarını hesaplayabilmek için kromotit ve kromozom sayılarının bilinmesi gerekir. Bir kromozomda iki adet kromatit yer alır. Sentromer, kromozomlarda kardeş kromatitleri birlikte tutan yerdir. Her bir kromozom ise, bir adet sentromere eşittir. Yani sentromer sayısı = kromozom sayısı olarak hesaplanır. Kinetekor ise, iğ ipliklerinin birbirine bağlandığı bölgelerdir. Bunlar ise, kromatitlere bağlanır. Bu nedenle, kinetekor sayısı = kromatit sayısı olarak hesaplanır.