Eğitim KKTC sahilleri tehdit altında

KKTC sahilleri tehdit altında

17.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yakın Doğu Üniversitesi araştırmacıları, iki yıldır sürdürdükleri “Denizsel Atık Bilimsel Araştırma Projesi”ni tamamlayarak sonuçlarını açıkladı.

KKTC sahilleri tehdit altında

EĞİTİM SERVİSİ  - Projenin sonuçları, Akdeniz’in merkezinde yer alan Kıbrıs sahillerinin denize kıyısı olan komşu ülkelerden gelen atıklarla büyük bir risk altında olduğunu gösteriyor. Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı ve KKTC Cumhurbaşkanlığı Turizm ve Çevre Komitesi Başkanı Prof. Dr. Özge Özden, YDÜ Öğretim Görevlisi Sinem Yıldırım, YDÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Wayne Fuller ve Exeter Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Brendan Godley tarafından, KKTC’deki kıyısal deniz çöpü birikimiyle ilgili yürütülen proje, üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Fonu tarafından finanse edildi.

Haberin Devamı

Deniz canlıları yok oluyor

Deniz kaplumbağalarının en önemli üreme merkezlerinden olan ve özellikle yeşil deniz kaplumbağalarının Akdeniz’deki üçüncü büyük üreme alanı olan Karpaz Yarımadası’ndaki Ronnas Sahili yok olma tehlikesiyle yüz yüze. Sahilde 2 yıl yapılan çalışmada, 250 metrekarelik alandan ayda bin 114 parça ve 11.9 kilo atık toplandı. Yapılan incelemelerde, atıkların Lübnan, Suriye, İsrail ve Mısır kaynaklı olduğu tespit edildi. Komşu ülkelerden KKTC kıyılarına ulaşan atıkların büyük bölümünün plastik materyallerden oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Özge Özden, “Deterjan şişeleri, şampuan şişeleri, yiyecek ve içecek kapları”gibi farklı atıklar tespit ettiklerini belirtti.

‘Geri dönüşüm projeleri geliştirilmeli’

Haberin Devamı

 

Plastik atıkların denizdeki ekosistemi tehdit ettiğine değinen Prof. Dr. Özge Özden, plastik atıkların başta balinalar, deniz kaplumbağaları, yunuslar, balık türleri, su kuşları olmak üzere pek çok deniz hayvanının yaşamını tehdit ettiğini söyledi.  Çalışmanın geri dönüşüm projelerinin önemini de ortaya çıkardığını dile getiren Özden, en önemli problemin evsel atıklar olduğunu, plastik, metal, cam atıklar için dönüşüm projeleri geliştirilerek doğada azaltılması gerektiğini vurguladı.

Plastik ağırlıklı

Proje kapsamında KKTC’nin sekiz sahilinde belirlenen 250 metrekarelik alandan her ay düzenli olarak çapı 2.5 santimetreden küçük olan tüm denizsel atıklar toplandı. 59 bin 556 parça atık çeşitleri içerisinde, plastik içerikli atıkların oranının yüzde 96 olduğu saptandı.