EğitimKriz Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır? Kriz Yönetimi Örnekleri Nelerdir?

Kriz Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır? Kriz Yönetimi Örnekleri Nelerdir?

25.05.2021 - 12:11 | Son Güncellenme:

Kriz yönetimi özellikle iş yaşamında sıklıkla duyulan konulardan bir tanesidir. Kriz durumunda kişiler bu durumu nasıl idare edeceklerini bilemeyebilirler. Bu nedenle kriz yönetimi sıklıkla merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kriz yönetimi nedir, nasıl yapılır? Kriz yönetimi örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kriz Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır Kriz Yönetimi Örnekleri Nelerdir

 Kriz kelime anlamı olarak; aniden meydana gelen, tahmin edilmeyen, insanları zor durumda bırakan olayların bütünüdür. Krizin ne zaman geleceğini anlamak mümkün değildir Fakat önceden alınan tedbirler ile kriz durumundan en az zararın alınması mümkün olabilmektedir. 

Haberin Devamı

 Kriz Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?

 Kriz yönetimi özellikle işletmelerde görülen olumsuz durumların genel ismidir. Kriz durumları ile karşılaşmadan önce olabilecek durumlar ile ilgili olarak önlem alınması gerekmektedir. Bunun yanında kriz yönetimi ile alakalı olarak çalışanların da bilgilendirilmesi son derece önemlidir.

 Kriz olgusu ne olursa olsun her türlü kriz durumunun iyi bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu durumda şirketlerin alacakları zararların değil, zararın hangi şartlar altında minimum tutulacağına odaklanılması gerekmektedir. 

 Başarılı şirketlerin tamamının kriz durumunda uygulayacakları bir kriz yönetim planı vardır. Kriz durumunda endişelenmek ya da panik yapmak krizin büyümesine sebebiyet verebilir. Bu sebeple şirketler bir kriz karşısında sakinliklerini koruyarak akıllı kararlar verip krizi fırsata çevirmeye çalışmalıdır. 

Haberin Devamı

 İyi bir yönetici olmak adına öncelikle kriz anlarında bu krizin nasıl yönetileceğini bilmeniz oldukça önemlidir. Kriz durumları çoğunlukla tahmin edilemez. Ancak olabilecek kriz halleri için önceden planlar yapıp önlem almak mümkündür.

 Kriz Yönetimi Örnekleri Nelerdir?

 ABD'de Tylenol isimli bir ağrı kesici ilaç oldukça iyi bir pazar payına sahipken bu ilaç yüzünden üç kişi beklenmedik bir şekilde hayatlarını kaybetmiştir. Yapılan araştırmalarda ağrı kesicinin cinayet amacı ile kullanıldığı bilgisi ortaya çıktı. Sonrasında bu ilaç piyasadan toplatıldı. Ancak firma zaman içerisinde geliştirdiği korunaklı ilaçları 1983 yılında tekrardan piyasaya tanıttı. Bu durum başarılı bir kriz yönetimi olarak listelere girmiştir.