Eğitim Mal Mukabili Ödeme Nedir, Ne Zaman Yapılır? Mal Mukabili Ödeme Nasıl Yapılır?

Mal Mukabili Ödeme Nedir, Ne Zaman Yapılır? Mal Mukabili Ödeme Nasıl Yapılır?

21.04.2022 - 01:12 | Son Güncellenme:

Mal mukabili ödeme; malın mülkiyetini temsil eden, vesaikini(mukabil ödeme) doğrudan ithalatçıya yapılan ve mal bedelinin belirlenen süredeki ödeme şekline denmektedir. Vesaik işlemleri doğrudan Milletlerarası Ticaret Odası tarafından yayınlanan Tahsiller yeknesak kurallar broşürü uyarınca yapılmaktadır. Bu sistemde vesaik mukabili ödeme yöntemi satıcıya, poliçe kabulü karşılığında alıcıya ödeme yapılabilmesini garanti etmektedir. Sizin için mal mukabili ödeme nedir, ne zaman yapılır? Mal mukabili ödeme nasıl yapılır detaylarıyla derledik.

Mal Mukabili Ödeme Nedir, Ne Zaman Yapılır Mal Mukabili Ödeme Nasıl Yapılır

Mal mukabili ödeme, hızlı ve pratik bir ödeme yöntemidir. İthalat- ihracat işlemlerinde alıcı ve satıcının kendi aralarında yapmış olduğu sözleşme uyarınca işlem yapılmaktadır. Uluslararası Ticaret Odasınca yayınlanan Tahsiller Yeknesak Kurallar Broşürü çerçevesinde yürütülen garanti olarak tabir edilebilmektedir.

Haberin Devamı

 Mal Mukabili Ödeme Nedir? Ne Zaman Yapılır?

 Mal mukabili ödeme, bir tür mal alım garantisidir. İhracatçı malı yükledikten sonra malın mülkiyet belgelerini ithalatçıya gönderir ve mal bedeli sözleşme uyarınca belirlenen sürede ödenir. Mal mukabili ödeme yönteminde, mal ödeme yapmadan alıcıya ulaştığından risk satıcı üzerinde bulunmaktadır. İhracatçı ve ithalatçı arasında vesaik mukabili yönteminin tersi bir işlem olarak görülmektedir. Mal mukabili ödeme yönteminin tercih edilebilmesinin tek koşulu alıcı-satıcı firma ülkelerinin ekonomik ve siyasi yapısı güven vermelidir.

 Mal Mukabili Ödeme Nasıl Yapılır?

 Mal mukabili ödeme, yapılan sözleşme uyarınca satıcı malı alıcıya gönderdikten sonra sevk belgelerini de gönderir. Bu işlem malın gümrükten alınabilmesi için gereklidir. Belgeleri satıcı, ister mal ile birlikte gönderir isterse banka aracılığıyla alıcıya ulaştırabilmektedir. Alıcının ise malı gümrükten alır almaz mal bedelini ödemesi gerekmektedir. Nadir de olsa ithalatçı ve ihracatçı arasında yapılan sözleşmede bankadan harici garanti istenebilmektedir.