Eğitim Maltoz Nedir, Nerelerde Bulunur? Maltoz Nerelerde Kullanılır, Zararlı Mıdır?

Maltoz Nedir, Nerelerde Bulunur? Maltoz Nerelerde Kullanılır, Zararlı Mıdır?

02.04.2021 - 01:47 | Son Güncellenme:

Maltoz, maltobiyoz ya da malt şekeri ismi ile de bilinen ve muhtemelen çok sevdiğiniz gıdalarda ve içeceklerde yer alan bir maddedir. Bu şeker bira ve malt alkolünün üretim sürecinde sıkça kullanılıyor. Aynı zamanda ekmeklerin üretiminde ve fermantasyon sürecinde de sıkça kullanılıyor. Maltoz nedir, nerelerde bulunur? İşte, tüm detaylar.

Maltoz Nedir, Nerelerde Bulunur Maltoz Nerelerde Kullanılır, Zararlı Mıdır

Çiğ hali ile pek çok gıdada karamelize olana kadar maltoz yer almaz. Aynı zamanda çimlenme başladığı zaman bitkiler tarafından ve nişasta tükettiğimiz zaman tarafından bağırsaklarımız tarafından da üretilir.

Maltoz Nedir?

Maltoz, iki glukoz molekülünden oluşuyor ve nişastadan elde ediliyor. İnsan vücudundaki maltaz enzimi maltozun hidroliz yöntemi ile iki glukoz molekülüne parçalanmasından sorumludur. Maltoz, sofra şekerinden biraz daha az tatlı olan bir şeker türüdür. Maltoz, fruktoz içermez ve genellikle yüksek fruktozlu mısır şurubunun yerine kullanılır. Maltoz, birbirine bağlı olan iki glikoz molekülünden meydana gelen bir şekerdir.

Maltoz Nerelerde Bulunur?

Maltoz, Maltoz, pek çok glikoz ünitesinin uzun bir zinciri olan nişastanın parçalanması sonucunda yapılır. Bağırsaklarınızda bulunan enzimler bu glikoz zincirlerini maltoza böler. Pek çok yiyecek ve içeceğin içinde maltoz bulunur. Aynı zamanda bira ve malt ürünlerin üretim sürecinde de maltoz kullanılır. Bazı gıdalar doğal olarak maltoz içerir. Buğday, arpa, mısır unu ve pek çok tahılda maltoz yer alır. Özellikle de şeftali ve armut gibi meyvelerde maltoz bulunur. Çoğu şurup tatlılığını maltozdan alır.

Maltoz Zararlı Mıdır?

Maltozu fazla tüketirseniz diğer şekerler gibi diyabet, obezite, kalp ve böbrek hastalığına neden olabilir. Maltozu dozunda tüketirseniz vücuda enerji verir ve zarar vermez. Kaslarınız, beyniniz ve karaciğeriniz glikozu enerjiye dönüştürebilirsiniz. Beyin tüm enerjisini glikozdan alır. Maltoz sindirildiği zaman etkileri glikoz ile hemen hemen aynı olur.