25.05.2021 - 15:15 | Son Güncellenme:
Marjinal maliyet konusu son derece önem arz eden ve insanların hakkında en fazla bilgi sahibi olmak istedikleri konular arasında yerini almaktadır. Bu konuda bilgi edinmek isteyenlerin en çok başvurdukları kaynak ise hiç şüphesiz internet olmaktadır.
Marjinal Maliyet Nedir?
Marjinal maliyet, bir işletmenin bir birim daha üreterek ya da bir müşteriye daha hizmet sunarak toplam maliyetin artması ya da azalmasıdır. Bir grafik üzerinde marjinal maliyetleri çizmeniz durumunda, çoğu zaman maliyetlerin yüksek başladığı fakat üretimin artmasıyla birlikte azalma olduğu, fakat bir noktadan sonra tekrar yükselişe geçtiği U biçiminde bir eğri görülür.
Konun netlik kazanması adına örneğin, çoğu üretim çalışmasında, ölçek ekonomilerinden dolayı üretim hacmi artış gösterdikçe üretimin marjinal maliyetleri de azalma göstermektedir. Maliyetler daha düşük durumdadır, çünkü hammadde toplu alım süreçlerinde indirimlerden yararlanılabilmektedir, makineleri tam olarak kullanabilir ve uzman iş gücüne katılım mümkün olabilir.
Marjinal Maliyet Nasıl Hesaplanır?
Kamu personeli sınavlarında bir hayli fazla sorulan bir maliyet olma özelliği taşımaktadır. Sorulmuş olan sorularda çoğunlukla toplam maliyet verilir ve marjinal maliyetin bulunması talep edilir. Bunun için ise aşağıdaki formüllerden yararlanılabilir. Bunlar:
Toplam maliyet = c = 12q2 + 10q + 100 olması durumunda marjinal maliyet bunun türevine eşit olmaktadır. Bunun anlamı;
Marjinal maliyet = c' = 24q + 10'dur.
Sabit maliyet ve birim maliyet verilmesi durumunda marjinal maliyetin istenmesi durumunda;
Sabit maliyet = 250
Birim maliyet = 2q2 + 3q + 1 (verilen formülde kullanılan "q" harflerinin sağındaki rakamlar üsleridir.)
Toplam maliyet = sabit maliyet + birim maliyet şeklinde formüle edilir.
Buna göre: Toplam maliyet = c = 2q2 + 3q +251 toplam maliyetin türevi marjinal maliyete eşit olmaktadır. Sonuç olarak;
Marjinal maliyet = c' = 4q + 3 şeklinde bulunur.