Eğitim Mazruf Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Mazruf İle İlgili Deyimler Nelerdir?

Mazruf Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Mazruf İle İlgili Deyimler Nelerdir?

14.06.2021 - 01:03 | Son Güncellenme:

Eskiye dayanan bir kelime olması ile beraber mazruf kelimesi, günümüzde kullanılmayan bir sözcüktür. Ancak birçok farklı edebi eserde sık karşılaşılan bir kelime olduğu için merak ediliyor. Peki mazruf ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Mazruf ile ilgili deyimler nelerdir? İşte bu kelime konusunda merak edilen bilgiler.

Mazruf Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Mazruf İle İlgili Deyimler Nelerdir

Mazruf kökeni Arapça olan ve Türkçede yerleşik olarak değerlendirilen sözcükler arasında yer alır. Tabii günlük hayatın çok fazla kullanılmayan sözcüklerinden biri olduğunda söylemek mümkündür.

Mazruf TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Kelime bazında Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında iki anlam üzerinden mazruf kelimesi ifade edilir.

- Zarf içine konmuş, zarflı
- İçerik

Zarf içerisine konulan herhangi bir içerik şeklinde bu kelimeyi ifade etmek mümkün. Örnek üzerinden bir cümle eşliğinde nasıl kullanıldı değerlendirilebilir;

‘’Zarfa değil mazrufa bakmalı.’’

Yukarıdaki örnek cümle de olduğu gibi zarfa değil, zarf içerisindeki içeriye bakılması gerektiğini anlatmaktadır. Bu anlamı ile beraber hem tek başına hem de cümle içerisinde amaca uygun olarak değerlendirmek mümkün.

Mazruf ile İlgili Deyimler Nelerdir?

Taşıdığı anlam ile beraber birçok farklı edebi eserde karşılaşılan sözcüklerden biri olarak mazruf kelimesi ön plana çıkmaktadır. Çok fazla olmasa bile ayrıca belli başlı deyimi ya da atasözleri üzerinden mazur kelimesi kullanılabilmektedir. Bu konuda bilinen ya da kullanılan seçenekler arasında şu geliyor;

‘’Zarfa değil, mazrufa bakmalı.’’

Hem kelime açısından bir örnek olması nedeniyle kullanılabilir hem de deyim ve atasözü kapsamında değerlendirilebilir. Bu doğrultuda herhangi bir kişi ya da durum ve eşyanın dışına değil, içine bakmanın önemli olduğunu gösteren bir yapıdır. Özellikle birçok farklı eserde sık karşılaşılan bir cümle yapısı olduğunu dile getirmek mümkün. Bireysel açıdan amaca uygun olarak farklı yerlerde de kullanılabilir.