Eğitim Mektubun Tarihi Gelişimi Nasıl Olmuştur? Kısaca Araştırma Özeti

Mektubun Tarihi Gelişimi Nasıl Olmuştur? Kısaca Araştırma Özeti

24.03.2022 - 14:51 | Son Güncellenme:

Geçmiş yıllara baktığımız zaman mektup kullanımı oldukça çoktu. Çünkü o zamanki şartlarda imkanlar sınırlıydı ve mektup son derece önemliydi. Bunun yanında mektup kullanımı gün geçtikçe daha çok artmıştır. Ancak bu artış teknolojik gelişmeler ile gerilemeye başlamış. Mektubun tarihi gelişimi nasıl olmuştur detayları ile derledik.

Mektubun Tarihi Gelişimi Nasıl Olmuştur Kısaca Araştırma Özeti

Günümüzde yaşayan genç nesle baktığımız zaman çoğunun mektup konusunda bilgi sahibi olmadığı görülmektedir. Çünkü bu nesil mektubun kullanımının yaygın olduğu zamana denk gelmemiştir. Ayrıca mektubun tarihsel açıdan ilgi çekici bir gelişimi olmuştur. 

Haberin Devamı

 Mektup Nedir? 

 Mektup; kalemle, daktiloyla veya elektronik yöntemlerle yazılmış olan uzun bir mesajdır. Genellikle düzyazı şeklinde olduğu görülmüştür. Özellikle 80'li ve 90'lı yıllarda mektup kullanımı oldukça yaygındı. Özellikle genel mektupların büyük bir heyecanla açıldığı görülmüştür. Çünkü insanların o zamanlardaki iletişim yolu genellikle mektup olmuştur. 

 Mektubun Tarihi Gelişimi Nasıl Olmuştur? Kısaca Araştırma Özeti

 Mektup, edebiyat alanı içerisinde oldukça ilgi çeken bir türdür. Özellikle tarihsel gelişiminin oldukça çok merak edildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. 

 İlk Türkçe mektup örneklerine bin yıl öncesinde rastlanılmaktadır. Çünkü Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar'da ilk Türkçe mektuplar görülür. Ayrıca o dönemlerde mektup betik veya bitik olarak bilinmekteydi. Ancak İslamiyet kabul edildikten sonra mektup kelimesi yaygınlık kazanarak ön plana çıkmıştır. 

Haberin Devamı

 Divan Edebiyatı'na baktığımızda ise mektup düzyazı türü içerisinde değerlendirilmiştir. İlk yazıya geçmiş olan mektuplar ise münşeat kitapları içerisinde yer almıştır. Münşeat, divan edebiyatı içerisinde yer alan nesir yazarlarının yazdıkları yazılarla birlikte bu yazıların toplandığı mecmualara verilen isim olarak bilinmektedir. 

 Halk Edebiyatı'na geçtiğimizde ise mektup türü türkülere ve manilere konu olmuştur. Özellikle asker mektupları sıkça görülmüştür. Bunun yanında anonim olarak da mektuba rastlamak mümkündür. 

 Mektubun Özellikleri;

 - Uzakta bulunan arkadaşa, sevgiliye, dosta veya bir yakına hitaben yazılır. 

 - Kurumlar arası haberleşme içinde kullanılan bir yöntemdir. 

 - Mektup içerisinde duygular, düşünceler ve anlatılmak istenen konular yer alabilir. 

 - Mektubun dili gönderilen kişiye göre değişebilir. Çünkü mektubun kime hitap ettiği çok önemlidir. Bunun için mektup içerisinde duruma göre farklı diller kullanılabilir. 

 Özellikle Tanzimat Edebiyatı ile mektubun geliştiği görülmektedir. Abdülhak Hamit Tarhan ile Namık Kemal bu konuda öne çıkan isimler olmuşlardır.

 Avrupa’da ise 17. yüzyılda sosyal ve kültürel hayat için önemli olan edebî salonlarda mektubun yaygınlaştığı görülür. 18. yüzyıla gelince mektup farklı bir içerik kazanarak başka bir konuma yükselir. 19. yüzyılda ise mektubun gelişimi tamamlanmış olur.