Eğitim “Mimar olmak istiyordum adli bilimler uzmanı oldum”

“Mimar olmak istiyordum adli bilimler uzmanı oldum”

09.07.2014 - 14:26 | Son Güncellenme:

İstanbul Lütfi Kırdar'da düzenlenen Üniversite Tercih Fuarı’nda öğrencilerle bir araya gelen Adli Bilimler Uzmanı ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof Dr. Sevil Atasoy, kendi hayatından örnekler verdi ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.

“Mimar olmak istiyordum adli bilimler uzmanı oldum”

Televizyon programlarıyla da tanınan ünlü adli bilimler uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde 4-5-6 Temmuz tarihleri boyunca sürecek olan Üniversite Tercih Fuarının ilk gününde öğrenciler ve velilerle bir araya geldi. Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı olarak görev yapan Sevil Atasoy üniversite tercihlerinin yapıldığı bu dönemde kendi hayatından örneklerle deneyimlerini paylaştı. “Ne iş yaparsanız yapın iyi yapın” diyen Atasoy “Mesleki tercihiniz ne olursa olsun başarı, para, mutluluk elde edebilirsiniz yeter ki işinizi sevin ve iyi yapın. Fark yaratmak insanların hayatına dokunmaktır. Fark yaratmak, bir şeyleri düzeltmek temel misyonunuz olmalı” dedi.

Haberin Devamı

Bir öğrencinin meslek seçiminde danıştığı kişilerden olumsuz yanıtlar aldığını bunun kendisini kararsızlığa sevk ettiğini söylemesi üzerine Atasoy “Hangi meslekte olursa olsun danıştığınız kişi işine kendini adamamışsa, mutsuzsa size mesleğini tavsiye etmez. O yüzden mesleğinde çok başarılı ve mesleğini seven kişilerin görüşlerini önemseyin” dedi.

Mimar olacaktım, adli bilimler uzmanı oldum

“Küçükken bana bakan anneannem hastalandı ve adli tıp uzmanı olan babam beni işyerine götürmek zorunda kaldı. 1950’li yıllar, adli tıp gelişmemiş. Ayrı bir otopsi salonu yok tek bir alanda hem otopsi yapılıyor hem yemek yeniliyor, sohbet ediliyor. 5-6 yaşında bir çocuk olmama rağmen bende travmatik bir etki yaratmadı aksine güzel hatırlıyorum hep, orada çalışan insanların meslek aşkını gördüm. Bazı meslekler aile mesleğidir. Bizde de doktor çok olmasına rağmen ben mimar olmak istiyordum. O zamanlar kimse bana ne olmak istiyorsun diye sormadı, aile karar verdi. Okulu bitirecek, annemin laboratuarında çalışacaktım. Sınavdan çok erken çıktım meğerse fark etmeden biyoloji sorularının olduğu bölümü atlamışım yani hiç biyoloji sorusu yapamadım, dolayısı ile puanım az geldi. Özel üniversite olan Galatasaray Üniversitesi’ne kayıt yaptırdım 2. yarıyıl yedek listesinden sıram geldi İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümüne geçtim, daha sonra biyokimya uzmanı oldum.”

Haberin Devamı

“Bazen hayat bir cümle ile, bir karşılaşma ile değişebilir, kader ya da rastlantı ne derseniz deyin artık”

Prof. Dr. Sevil Atasoy “Okulu bitirdikten sonra eski bir hocamla karşılaştık. 1970’lerin ortasıydı. Prof. Dr. Alaeddin Akçasu’ya biyokimya uzmanı olduğumu söylediğimde adli tıbba gitmem için ısrar etti, memleketin adli tıpta hizmet edecek biyokimyacıya ihtiyacı olduğunu söyledi. Giderken de bir parça yeşil madde vererek analiz edip edemeyeceğimi sordu. Ülkemin kriminal laboratuarlarının suç delillerini inceleyemediği gerçeğini görmem benim yolumu değiştirdi. O günden itibaren adalet için çalışmaya başladım. Mimar olmak istiyordum BM Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu Başkanı bile oldum” dedi.

Haberin Devamı

Ölülerle uğraşmak canlılarla uğraşmaktan iyi

Yaptığım işi çok seviyorum, fayda sağlamayı seviyorum, 1 kişiye bile yararım dokunsa çok mutlu oluyorum. Ayrıca fark yaratmak isteği, yararlı olma dürtüsü beni motive ediyor. Canlı insanlarla uğraşmak istemedim, bunu yapacak çok kişi var, oysa ölülerle uğraşanlar sınırlı, fark yarattığımı düşünüyorum” dedi.

Sevil Atasoy konuşmasının son bölümünde öğrencilerin ailelerine seslenerek “Veliler sizin çocuğunuz gelecekte hangi mesleklerin gelişeceğini, nerede başarılı olacağını kendisi zaten biliyor, dünyanın gelişiminin farkında. Bu kuşak aynı anda birçok işi birarada yapabiliyor. Hiçbir şeyden korkmayın, gelecek sizin. Amerikalılar “Gökyüzü sınırınız” diye bir söz kullanır, ben size, Sınırınız yok, çünkü gökyüzünün ötesi var, diyorum” dedi.