Eğitim Mimari Eserler Nelerdir? Mimari Eserlerimiz Ve Yerleri

Mimari Eserler Nelerdir? Mimari Eserlerimiz Ve Yerleri

03.04.2021 - 16:28 | Son Güncellenme:

Mimari eserler ülkemizde oldukça fazladır. Hem geçmiş çağlardan hem de günümüzde yapılmış olan mimari eserler pek çok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. Mimari eserler ve yerleri internet üzerinden sürekli araştırılmaktadır. Mimari eserler sadece ülkemizde değil aynı zamanda dünya çapında da ünlü olan mimari eserlerdir. Peki mimari eserler nelerdir? Mimari eserlerimiz ve yerleri nerelerdir? İşte mimari eserler ile ilgili tüm detaylar.

Mimari Eserler Nelerdir Mimari Eserlerimiz Ve Yerleri

 Türkiye'de pek çok mimari eser bulunmaktadır. Bu mimari eserler ünlü mimarlar tarafından özenle yapılmıştır. Günümüze kadar mimari eserler pek çok türü ile gelmiştir. 

Haberin Devamı

 Mimari Eserler Nelerdir?

 1) Ayasofya

 Türkiye'de ki en ünlü mimari eserler arasında yer almaktadır. Ayasofya bazilika mimari tarzı ile yapılmış Bizans döneminin en ünlü mimari eserleri arasında yer almaktadır. UNESCO tarafından da Ayasofya dünya mirasları listesine dahil edilmiştir. 532 yılında yapımına başlanan Ayasofya 537 yılında ise yapımı tamamlanmıştır. Ayasofya günümüzde cami olarak hizmet vermektedir.

 2) Selimiye Camii

 Mimar Sinan tarafından yapılmış olan bir camidir. Selimiye Camii II. Selim'in emri ile yaptırılmıştır. Mimar Sinan bu mimari eseri ortaya koyduktan sonra "ustalık eserim" demiştir. Selimiye Camii Osmanlı mimarisini yansıtan çok özel bir camidir. Günümüzde halen daha Selimiye Camii ibadethane olarak hizmet vermektedir. 

Haberin Devamı

 3) Süleymaniye Camii

 Mimari eserlerden bir diğeri de Süleymaniye Camii'dir. Süleymaniye Camii Mimar Sinan'ın inşa etmiş olduğu bir diğer camidir. Osmanlı padişahlarından olan Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile yaptırılmıştır. Süleymaniye Camii 1550 yılında yapımına başlanmış ve toplam inşası 7 yıl sürmüştür.

 Mimari Eserlerimiz ve Yerleri

 1) Topkapı Sarayı

 İstanbul'un Sarayburnu semtinde yer alan bir tarihi saraydır. Topkapı sarayı Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Topkapı Sarayı UNESCO dünya mirasları listesinde de yer alan bir saraydır. Tarihte Osmanlı imparatorluğu padişahları tarafından kullanılan bir saraydı.

 2) Anıtkabir

 Ankara'da yer alan bir mimari eserdir. Anıtkabir 1944 yılında yapımına başlanmış bir yerdir. Yapımı tam 9 yıl sürmüştür. Anıtkabir Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün adına yaptırılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk'ün de naaşı burada bulunmaktadır. Anıtkabir Emin Onat ve Orhan Arda tarafından yaptırılmış bir mimari eserdir. 

 3) İshak Paşa Sarayı

 İshak Paşa sarayı aynı zamanda İshak Paşa Külliyesi olarak bilinmektedir. Ağrı Dağı'nın oldukça yakınlarında bulunan bir tarihi saraydır. İshak Paşa Sarayı Osmanlı mimarisi kullanılarak inşa edilmiştir. İshak Paşa Sarayının toplam 116 odası bulunmaktadır.