Eğitim Mun Nedir, Ne İşe Yarar? Mun Konferansına Nasıl Katılınır?

Mun Nedir, Ne İşe Yarar? Mun Konferansına Nasıl Katılınır?

04.03.2021 - 03:23 | Son Güncellenme:

MUN, Birleşmiş Milletlere üye olan 193 ülkede, genellikle üniversite öğrencileri tarafından düzenlenen konferansların ortak adıdır. Açılımı Model United National olan konferanslara lise öğrencilere de katılabilir. Türkiye'deki birçok üniversitede de düzenlenen MUN'da, ülkelerin ortak problemleri, çevre sorunu, iklim krizi ve eğitim gibi konularla ilgili konuşmalar yapılır. MUN nedir, ne işe yarar? MUN konferansına nasıl katılabilirsiniz? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mun Nedir, Ne İşe Yarar Mun Konferansına Nasıl Katılınır


MUN konferanslarının en önemli özelliği öğrenciler için uluslararası alanda ortak bir platform oluşturmasıdır. Bu platformda herkes, düşüncelerini özgür bir şekilde dile getirebilir ve mevcut sorunlar için çözüm yolları sunabilir.

MUN Nedir?

MUN, farklı ülke ve üniversitelerdeki öğrencilerin oluşturduğu komiteler aracılığıyla düzenlenen uluslararası konferanslardır. Söz sırası kendisine gelen öğrenci kürsüye çıkarak, konferansın o günkü konusu hakkındaki görüşlerini dile getirir.

MUN'da genellikle kıtlık, küresel ısınma, işsizlik, fırsat eşitsizliği gibi küresel çaptaki sorunlar ele alınır. Her öğrenci öncesinde araştırma yaparak gelmeli ve meseleye hakim olmalıdır. Mun konferansında yapılan konuşmalar ve sunulan çözüm önerileri kayıt altına alınır. Rapor haline getirilen konuşmalar her yıl Birleşmiş Milletlerin New York'taki genel merkezine gönderilir.

MUN Ne İşe Yarar?

MUN'a katılan her öğrenciye konferansın sonunda bir katılım belgesi verilir. Aynı zamanda birer sertifika niteliği taşıyan bu belgeler, CV'lere eklenebilir.

Konferansların sonunda festival ve konser gibi açık hava etkinlikleri düzenlenir. Dünyanın birçok ülkesinden öğrencilerin katıldığı MUN ile sosyalleşmek ve farklı ülkelerden arkadaş edinmek mümkün.

MUN Konferansına Nasıl Katılabilirsiniz?

MUN konferansına katılmak isteyen öğrenciler, üniversitelerin öğrenci işleri ve internet üzerinden başvuru yapabilir. Aranan şartlardan ilki belli bir not ortalamasının üstünde olmaktır. Bunun dışında konferanstaki konuşma ve münazaralar genellikle İngilizce yapıldığı için yabancı dil de aranan şartlar arasında yer alıyor.