Eğitim Mutualizm Nedir? Karşılıklı Fayda Birlikteliği Ne Demek, Mutualizm Örnekleri Nelerdir?

Mutualizm Nedir? Karşılıklı Fayda Birlikteliği Ne Demek, Mutualizm Örnekleri Nelerdir?

31.03.2021 - 02:25 | Son Güncellenme:

Karşılıklı fayda birlikteliği olarak da adlandırılan mutualizm kelimesi iki farklı canlının yaşam sürdürmek için birbirlerine yarar sağlaması olarak bilinmektedir. Mutualizm ne demek ve mutualizm örnekleri nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Mutualizm Nedir Karşılıklı Fayda Birlikteliği Ne Demek, Mutualizm Örnekleri Nelerdir


Mutualizm kendi başına yaşamını sürdürme becerisine sahip olan iki canlının birbirlerinden faydalanarak kolay şekilde beslenmelerine sağlamaları olarak kabul edilmektedir.

Mutualizm Ne Demektir?

Mutualizm iki canlının bir araya gelerek beslenmeleri veya birbirlerine yarar sağlamaları durumu olarak adlandırılmaktadır. Mutualizm de canlıların ikisi de birbirlerine fayda sağlamaktadır.

Karşılıklı Fayda Birlikteliği Ne Demektir?

Karşılıklı fayda birlikteliği iki canlının birbirine yarar sağlamak amacıyla bir araya gelmeleri demektir. Bu yarar hem beslenme sağlamak olabileceği gibi hem de çoğalmaya yardımcı olmak şeklinde de kullanılmaktadır. Mutualizmde bir arada fayda içerisinde olan iki canlı birbirlerinden ayrı olduklarında tek başlarına hayatlarını sürdürebilecek kabiliyette olmaktadır.

Mutualizm Örnekleri Nelerdir?

Mutualizm örnekleri arasında en bilinen örnekler arılar ve çiçekler olmaktadır. Arılar çiçeklerden bal toplarken özlerini birbirlerine karıştırarak tozlanmalarını böylece çiçeklerin ve bitkilerin çoğalmalarına yardımcı olmaktadır. Diğer bir örnek ise balinaların üzerinde yaşayan canlılar olarak örnek verilebilmektedir.

Balina üzerinde yaşamlarını sürdürürken balığın derisinde oluşan diğer tortuları yiyerek beslenmekte ve balığın derisini temizlemeye yardımcı olmaktadırlar. Mutualizm konusu canlılar birbirlerinden beslendikleri için çoğunlukla parazit olarak da adlandırılmaktadır. Mutualizm karşılıklı fayda birlikteliği birçok canlıda var olmaktadır.

Mutualizm özellikle ağaçlar üzerinde oluşan mantar gibi yapılanmaları da kapsamaktadır. Ağaç üzerinde kabuklarda tutunarak yaşamını sürdüren ve çoğunlukla yeşil renginde olan yosunumsu parazitler ağacın gövde kısımlarını kapayarak beslenirken ağaç içinde faydalı olmaktadır.

Mutualizm örnekleri arasında özellikle deniz canlıları arasında pek çok örnek bulunmaktadır. Su altı çeşitliliğini sürdürmeye yarayan mutualizm küçük balık çeşitlerinin su altındaki canlılara sığınarak yaşamlarını sürdürmesine örnek olarak verilmektedir.