Eğitim Nitel Gözlem Nedir? Nitel Gözlem İle İlgili Örnekler Nelerdir?

Nitel Gözlem Nedir? Nitel Gözlem İle İlgili Örnekler Nelerdir?

10.06.2021 - 02:05 | Son Güncellenme:

Kimya, bilim ve coğrafya gibi fen bilimlerinde yapılan gözlemler nicel ve nitel olarak ikiye ayrılır. Nicel gözlemlerde ölçüm cihazları ve teknolojik ekipmanlar kullanıldığı için kesin bir sonuca ulaşmak mümkündür. Bu tür gözlemlerde elde edilen bulgular bilimsel olarak kanıtlanmış olduğu için kişiden kişiye değişmez. Nitel gözlem nedir? Nitel gözlem ile ilgili örnekler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Nitel Gözlem Nedir Nitel Gözlem İle İlgili Örnekler Nelerdir

 Nitel ve nicel sözcükleri niteleme ve niceleme kelimelerinin kısaltmasıdır. Buna göre nicel gözlemler nesnel iken, nitel gözlemler matematiksel olmadığı için subjektif olarak nitelendirilir. 

Haberin Devamı

 Nitel Gözlem Nedir? 

 Kişiden kişiye göre değişen, tahmine ya da çıkarıma dayalı gözlemlere nitel gözlemler denir. Bu gözlemlerden elde edilen sonuçlar, nicel gözlemlerdeki gibi sayılarla ifade edilmez. 

 Örneğin hava sıcaklığının termometreyle ölçülmesi ve havanın 37 derece olduğunun öğrenilmesi, nicel gözlemdir. Nitel gözlemde ise havanın sıcak, ılık, serin ya da soğuk olduğu söylenebilir. 

 Bu tür gözlemlerde herhangi bir araç kullanılmaz. Kişi duyu organlarıyla incelediği ya da algıladığı bir konu hakkında çıkarımda bulunur. Bu çıkarımların herhangi bir bilimsel dayanağı olmadığı için kişiden kişiye göre değişir. Örneğin birinin çok sıcak olarak nitelendirdiği hava, bir başkasına göre serin ya da soğuk olabilir. 

Haberin Devamı

 Nitel Gözlem ile İlgili Örnekler Nelerdir? 

 1- Yemeğin tuzsuz olması 

 2- Evin / odanın küçük olması 

 3- Okul çantasının çok ağır olması 

 4- Caddenin kalabalık olması 

 5- Dinlenen müziğin çok gürültülü olması 

 6- Bu yazın bir önceki yaza göre daha serin ve soğuk geçmesi 

 7- Masanın küçük ve dar olması 

 8- Adamın uzun boylu olması 

 9- Pantolonun bol olması 

 10- Yastığın sert olması 

 Yukarıdaki 10 örnekte de kişiden kişiye değişen çıkarımlara yer verilmiştir. Örneğin birine bol gelen pantolon bir başkasına dar gelebilir.