Eğitim Odyometri Nedir? Odyometri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Odyometri Nedir? Odyometri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

31.03.2021 - 02:42 | Son Güncellenme:

Odyometri, işitmenin ölçülmesi ve işitme fonksiyonlarının değerlendirmesini yapan meslek grubudur. Odyometri bölümünü bitiren kişiler Odyometrist unvanı ile çalışma hayatına adım atar. Bu bölüm mezunları, insanların işitme bozukluğunun derecesini çeşitli testler yaparak hastanın durumuna en uygun işitme cihazını belirleyen, uygulayan ve gereken durumlarda konuşma tedavisi veren kişidir. Odyometri nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Odyometri Nedir Odyometri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar


Odyometri, bireylerin işitme yetilerini ölçülmesini sağlar ve işitme fonksiyonlarının en hızlı ve doğru şekilde değerlendirilmesine yardımcı olan testlere verilen isimdir.

Odyometri Nedir?

Odyometri, en genel anlamı ile işitme durumlarını ölçmek amacı ile yapılan testlere verilen isimdir. Odyometri testi için genellikle kulak, burun, boğaz doktorları hastaları yönlendirir. Günümüzde en kolay iş bulma imkanı olan bölümlerden bir tanesi de Odyometri bölümüdür. Odyometri bölümü mezunları için her KPSS atamasında çok sayıda kontenjan açılıyor.

Odyometri bölümü, 2 yıllık Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarında okutulan bir ön lisans programıdır. Odyometri bölümü, ülkemizde daha çok ücretli özel üniversitelerde açılmış olan bir bölüm olsa da 10’dan fazla devlet üniversitesinde de okutuluyor. Odyometri bölümü mezunları hem kamuda hem de özel sektörde geniş bir çalışma alanına sahiptir. Bu nedenle özellikle de son yıllarda Odyometri bölümüne ilgi daha çok arttı.

Odyometri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Odyometri Bölümü mezunları, Odyometrist unvanı ile bölümden mezun olur. Odyometristlerin yaptığı başlıca işler şunlardır;

Haberin Devamı

Odyometristler kulak, burun ve boğaz hekiminin yönlendirmesi üzerine hastaya çeşitli odyolojik testleri uygulayarak, hastanın işitme yetisini ölçer.

İşitme durumu çok ağır olan hastalara, hastanın durumuna en uygun işitme cihazını takar.

İşitme ölçümü yapıldıktan sonra test sonuçlarını ilgili hekime sunar.

Gerekli durumlarda odyometristler, hastalara konuşma tedavisi uygular.

Gerekli görüldüğü zaman Kamu alanlarında ya da okullarda pek çok kişiye gerekli işitme taramaları yapar.