Eğitim Öğretmen açığı en az 150 bin!

Öğretmen açığı en az 150 bin!

14.11.2008 - 17:26 | Son Güncellenme:

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye’de en az 150 bin öğretmen açığı bulunduğunu belirtti.

Öğretmen açığı en az 150 bin

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen açığı konusundaki açıklamalarının aksine Türkiye’de en az 150 bin öğretmen açığı bulunduğunu ve atanan öğretmen sayısının ihtiyacı karşılamadığını kaydetti. Koncuk, “Sayın Bakana sesleniyoruz, gerçeklerin üzerini kapatarak, öğretmen ihtiyacının olmadığını iddia etmek ya da bunu ima etmek kamuoyundaki itibarınızı zedeler. Bakanlığı sağduyuya davet ediyor ve öğretmen açığının gerçekte ne kadar olduğunu bir de Bakan’ın ağzından duymak istiyoruz'' dedi.

Haberin Devamı

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın’ın “140 bin öğretmen açığı varö açıklamasının resmi anlamda mümkün olmadığını bildiren Bakanlığa tepki gösterdi. OECD ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye’de öğretmen açığının ilköğretim ve ortaöğretimde toplam 256 bin 627 olduğuna dikkat çeken Koncuk, “Ancak her nedense Bakan Çelik, öğretmen açığının ne kadar olduğu konusunda kamuoyuna aydınlatıcı rakamlar vermekten kaçınmaktadır. Elbette eğitim sistemimizle ilgili birtakım sıkıntılar vardır ve bunların başında öğretmen açığı gelmektedir. Sendikamızın burada tepki gösterdiği husus, öğretmen açığı sorununun kabullenilmemesi, bu nedenle çözüm bulunamaması ve kamuoyuna yanıltıcı bilgiler verilmesidirö dedi.

Haberin Devamı

-“BAKANLIK ÖĞRETMEN AÇIĞININ NE KADAR OLDUĞUNU SAKLIYOR-

Bakanlığın kendi Genel Müdürünü yalanlamasının oldukça ilginç olduğunu ifade eden Koncuk, şunları kaydetti:
“Anlaşılan o ki, Bakan Çelik ile Genel Müdür Yalçın öğretmen açığı konusunda farklı düşünmektedir. Ya Genel Müdür öğretmen açığını bilmemektedir ya da Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen açığının ne kadar olduğunu saklamaktadır. Bakan Çelik istese de, istemese de Türkiye’de öğretmen açığı vardır ve bu açık 5 bin, 10 bin değildir. Atanan öğretmen sayısının ihtiyacı karşılamadığı bir gerçektir. Öğretmen açığı sorunu 10 bin, 20 bin öğretmen ataması yapılarak çözülemez.

Bugün Türkiye’de öğretmen açığının en az 150 bin olduğunu ve sadece Erzurum’da 2 bin 800 öğretmen ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Koncuk, Türkiye’de öğretmen açığı yoktur iddiasında olanların 100 bin’in üzerinde ücretli öğretmen görevlendirmesini neye göre yaptıklarını açıklamasını istedi. Öğretmen istihdamında da ciddi sıkıntılar yaşandığına ve işsiz öğretmen sayısının 190 bin olduğuna dikkat çeken Koncuk, “Buradan Sayın Bakana sesleniyoruz: Gerçeklerin üzerini kapatarak, var olan sorunları çözemezsiniz. Öğretmen ihtiyacının olmadığını iddia etmek ya da bunu ima etmek kamuoyundaki itibarınızı zedeler. Üstelik öğretmen açığını gidermek için kadrolu öğretmenlik dışındaki istihdam türlerine yönelmek büyük bir hatadır. Bakanlığı sağduyuya davet ediyor ve öğretmen açığının gerçekte ne kadar olduğunu bir de Bakan’ın ağzından duymak istiyoruzö dedi.