Eğitim Öğretmene hediye alan tahtaya! Bakanlık 'dur' dedi

Öğretmene hediye alan tahtaya! Bakanlık 'dur' dedi

19.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

MEB’in, 24 Kasım vesilesiyle öğretmenlere “hediye kabul etmeyin” uyarısında bulunması tartışmalara neden oldu. Kimi öğretmenler uyarıyı haklı buluyor kimi de bir hediyenin çok görülmemesini istiyor. Sendikalara göre uyarının sebebi bazı velilerin öğretmenlere pahalı hediyeler alması.

Öğretmene hediye alan tahtaya Bakanlık dur dedi

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 81 il milli eğitim müdürlüğüne Bakan Yardımcısı Petek Aşkar imzasıyla resmi bir yazı göndererek, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde maddi değeri olmayan sembolik nitelikteki hediyeler dışında mesleki karar ve tarafsızlığı etkilemesi muhtemel herhangi bir hediyenin kabul edilmemesini istedi.

Haberin Devamı

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 29. maddesinin gerekçe gösterildiği yazıda MEB’e yapılan sözlü ve yazılı müracaatlardan yasaklar ve ilkelere aykırı davranışların sergilendiğinin anlaşıldığı kaydedildi. Ayrıca bu tür davranışların kamu görevlisine ve devlete olan güven ve itibar duygusunu zayıflatarak kamuoyunda yanlış yorumlara sebep olduğu ifade edildi. Konuyla ilgili veliler de sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda şikayetlerini dile getirdiler. Öyle ki çoğu yerde okul aile birlikleri hediyenin ne olacağına karar veriyor. Kimi pahalı çanta, kimi de pırlanta yüzük gibi değerli takılar almak istiyor. İçlerinde öğretmen için üç boyutlu özel pasta hazırlatanlar da var. Özellikle ilkokullarda bu daha çok yaşanıyor. Sadece sınıf öğretmenlerine değil, branş öğretmenlerine de hediye alınınca öğrenci başına 50 TL’den başlayıp 500 TL’ye varan miktarda bir harcama ortaya çıkıyor. MEB’in uyarısı üzerine konuyla ilgili sendikalardan da görüş aldık. Yorumlar şöyle: 

Haberin Devamı

‘ABARTIYA KAÇANLAR VAR’

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi: Mevzuatımızda öğretmenler hediye alamazlar diye yazıyor. MEB, yazıyı bunu hatırlatmak için göndermiş. Hediye konusu tamamen velilerin kendi iç duyarlılığıyla ilgili ama bazen abartıya kaçılıyor. Bazı okullarda zengin veliler var, bazen bir öğretmene takı bile alıyorlar. Bunlar nadir olur ama böyle şeylerin olmaması için MEB, uyarıda bulunuyor. Bir öğretmene dünya kadar hediye geliyor, birine gelmiyor. Öğretmenlerin aralarında bana bir şey gelmemiş, bana gelmiş yönünde tartışmanın yaşanması söz konusu olabiliyor. “Hediye uyarısı yerine, öğretmenlere bir maaş ikramiye verilsin” önerisine şunu söyleyebilirim MEB’in bütçesi tanımlanmış bir bütçe. 1 milyon öğretmene bir maaş ikramiye verdiği zaman bunun maliyeti bütçe içerisinde tanımlanmadıkça MEB, diğer gelirlerden bunu üretemez.Devletten isteyeceğimiz hediye Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun gündeme alınması.

Öğretmene hediye alan tahtaya Bakanlık dur dedi

‘İKRAMİYE VERİLSİN’

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan: Bu yazının çok gereksiz olduğunu düşünüyorum. Çünkü sanki orada görev yapan memurun tarafsızlığını korumasını engelleyen bir durum olur deniliyor ama burada öğrenci ile öğretmen ilişkisinde ne gibi bir sorun olabilir? Zaten bir buket çiçek gelecek veya en fazla öğrenci bir kalem alacak. Öğretmenler Günü’ne giderken böyle bir gündem olmasına üzüldüm. Öğretmenler Günü’nde somut adımlar hayata geçirilsin. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun görüşmeleri başlatılılsın; eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ekonomik destek verilsin.

Haberin Devamı

Öğretmene hediye alan tahtaya Bakanlık dur dedi

‘GENELLEME YAPMAK YANLIŞ’

Öğretmenlere ‘hediye kabul etmeyin’ uyarısı çok tartışıldı. Konuyla ilgili yorumlar şöyle:

- Pahalı hediye yarışı başladığından beri, o güzel gün birçok öğretmen için mahcubiyete, bazıları için er meydanına dönüştü.

- İki veli para topladı diye genelleme yapmak ve sanki bu parayla pahada ağır şeyler alınıyormuş algısı oluşturmak ancak öğretmene zarar verir. Hiçbir öğretmen bana hediye alınsın diye beklemez.

- Motivasyonumuz pahalı hediyeler değil, öğrencilerimizin yüzünde tatlı bir tebessümle “Öğretmenim, Öğretmenler Gününüz kutlu olsun” cümlesidir.

Haberin Devamı

- Tüm kurumlara tebrik için orkideler gelsin öğretmene verilen küçük hediyelere göz dikilsin. Tüm kurumlar hediye kabul etmesin o zaman.

Öğretmene hediye alan tahtaya Bakanlık dur dedi

Bazı okullarda okul aile birliğinden velilere, öğretmen için yapılacak özel pasta için örnek fotoğraflar gönderiliyor