Eğitim Okul Öncesi Deneyler Nelerdir? Evde Yapabileceğiniz Deneyler

Okul Öncesi Deneyler Nelerdir? Evde Yapabileceğiniz Deneyler

07.06.2021 - 16:20 | Son Güncellenme:

Okul öncesi çocukların ilgisini ve merakını arttırmak veya araştırma kabiliyetlerini ortaya çıkarmak için evde bazı deneyler yapmak mümkündür. Böylelikle çocuklar ev ortamında başladıkları basit deneylere okul öncesinde aşina olarak bilinç elde edebilmektedirler. Okul öncesi deneyler nelerdir? Evde yapılabilecek deneyler nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik. Çocukların okul öncesinde cisimleri tanımalarını sağlayan deneyler yapılabildiği gibi çocukların yeteneklerini geliştiren deneyler yapabilmekte mümkündür. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Okul Öncesi Deneyler Nelerdir Evde Yapabileceğiniz Deneyler

Çocukların okul öncesi dönemde zihinsel gelişimlerine yardım etmek ve deney ve gözlem yoluyla bilgi edinmelerine örnek olmak için evde basit deneyler yapılabilmektedir. Bu deneyler çocukların bilime karşı ilgilerini sağlayarak nesneler hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmaktadır. 

Haberin Devamı

Okul Öncesi Deneyler Nelerdir? 

Okul öncesi çocukların dış dünya ile adaptasyonlarını arttıran ve çocukların nesneler hakkında bilgi edinmeleri ile birçok fayda amaçlayan zararsız ve basit deneylere okul öncesi deneyler denilebilmektedir. Özellikle okul öncesi çocukların nesneler ile neden sonuç bilgisi yahut gözlem ile deneye dayalı bilgi edinme yöntemleri öğrenmelerine fırsat sunmaktadır. 

Evde Yapılabilecek Deneyler Nelerdir? 

Ev ortamında basit malzemeler kullanılarak deneyler yapmak böylece çocuğun gelişimine destek olmak sağlanabilmektedir. Evde deney yapmak için kullanılan malzemeler balon, mum ve su ile yapılan basit deneyler olabilmektedir. 

Balon içerisinde hava doldurulduktan sonra ateşe yaklaştırılarak patlaması ve balonun ısıya dayanıksız olduğu gösterilmesi mümkündür. Diğer bir deneyde ise balon içine az bir su eklenerek balon havayla doldurulduktan sonra yanmakta olan ateşe değdirilerek suyun ateşi söndürdüğü gösterilebilmektedir. 

Haberin Devamı

Evde yapılabilecek deneyler arasında bir de iki bardak içerisine konulan yumurta deneyi yapmak mümkündür. Bu deneyde iki bardağa su doldurularak içerisine yumurta koyulur. Bardaklardan birine tuz eklenerek su içerisindeki yumurtanın hareketi gözlemlenmektedir. Bardağın içerisine tuz eklenen sudaki yumurta yukarı kalkarken sadece su bulunan yumurta aşağı yönde batmaktadır. 

Evde yapılabilecek deneyler içerisinde çocukların bitki oluşumu ve gelişimini desteklemek için tohum ekmeleri ve çimlenmesini sağlamalarına yardımcı olmaktır. Örneğin kuru fasulyeler alınarak ılık bir suda bir kaba pamuk eklenerek bekletilir ve çimlenmesi için çocuklara su sıkmaları için fırsat verilir. Kısa zamanda oda ısısında çimlenen tohumların büyümesi gözlenebilmektedir. 

Okul öncesi evde yapılabilecek deneyler arasında su dolu bir kap içerisine küçük plastik toplar konularak suya batırılmaları istenir. Böylelikle suyun kaldırma kuvvetini ve içerisi hava dolu olan nesnelerin suyun kaldırma kuvvetinden dolayı batmadıkları öğretilmektedir. Evde yapılabilecek deneyler aynı zamanda çocuğun yetenekleri gözlemlenerek çeşitlendirilebilmektedir. Resim yeteneği daha öne çıkan bir çocuğun renkleri elde edebilmesi için ana renkler verilerek karıştırıldıktan sonra diğer renkleri elde edebileceği özellikle sulu boya veya patates baskısı gibi deneyler ile yapılabilmektedir. 

Haberin Devamı

Evde yapılan deneyler çocuğun ilgisi yönünde tespit edilerek çeşitlendirilmelidir.