Eğitim Olay Hikayesi Örnekleri Nelerdir? Maddeler Halinde Olay Hikayesi Özellikleri

Olay Hikayesi Örnekleri Nelerdir? Maddeler Halinde Olay Hikayesi Özellikleri

28.04.2021 - 04:27 | Son Güncellenme:

Hikayeler insanların ilk edebi türleri olan destanlar ile birlikte doğmuş ve günümüze kadar gelmişlerdir. Hikayeler önemli edebi metinler olup kendi içlerinde de çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de olay hikayesidir. Olay hikayesinin özellikleri diğer hikaye çeşitlerine göre farklıdır. Peki olay hikayesi örnekleri nelerdir? Maddeler halinde olay hikayesi özellikleri nelerdir? Sizlere olay hikayesi ve örnekleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Olay Hikayesi Örnekleri Nelerdir Maddeler Halinde Olay Hikayesi Özellikleri


Hikaye hem dünya edebiyatında hem de Türk edebiyatında köklü bir geleneği olan bir tür olmaktadır. Bunlardan bir tür olan olay hikayesi ise diğer türlere göre daha akıcı bir üslubun kullanıldığı bir hikaye çeşididir.

Maddeler Halinde Olay Hikayesi Özellikleri

Olay hikayesi herhangi bir olayı ele alarak serim, düğüm ve çözüm bölümlerini barındıran ve olay akışı, mekan, kişi ve zaman unsurlarını da içerisinde barındıran hikayelere denilmektedir. Akıcı bir üslup kullanılan olay hikayelerinde okuyucuda heyecan ve merak duygusu oluşturulmaktadır. Ayrıca bu hikayelere kısa roman da denilmektedir.

Olay hikayesi denildiği zaman karşımıza Maupassant tarzı hikaye ortaya çıkmaktadır. Maupassant hikayeler akıcı, merak uyandıran ve bir karakterin başından geçen olayları bir örgü içerisinde anlatan hikayelerdir. Olay hikayesinin özelliklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

- Merak uyandırıcı, akıcı ve heyecan verici bir anlatım tarzı vardır.
- Roman gibi karakterlerin özelliklerine de yer verilmektedir.
- Hikayelerin içerisinde bir kurgu bulunur.
- Olay içerisinde olaylar peş peşe, gerilim arttırılarak ve heyecan katılarak verilmektedir.
- Olaylar hakkında betimlemelere yer verilir. Bu olaylar detaylandırılır.
- Hikayenin sonları çarpıcı ve etkileyici bir şekilde biter.
- Bu hikayeler realizm akımından etkilenmiştir.
- Olaylar gerçek yaşamdan esinlenerek kaleme alınır.
- Serim, düğüm ve çözüm bölümleri bulunmaktadır.

Olay Hikayesi Örnekleri Nelerdir?

Türk edebiyatında olay hikayesinin en önemli temsilcisi Ömer Seyfettin olmaktadır. Olay hikayesine Ömer Seyfettin'in Kaşağı eseri örnek verilebilir. Bunun dışında Refik Halit Karay, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Sabahattin Ali de olay hikayelerinde başarılı eserler vermiştir.