Eğitim Online KYK yurt başvurusu nasıl yapılır?

Online KYK yurt başvurusu nasıl yapılır?

12.08.2015 - 10:46 | Son Güncellenme:

Pek çok üniversite öğrencinin merakla beklediği KYK yurt başvuruları başladı! KYK yurt başvuruları online olarak nasıl yapılır? KYK yurt başvurusu sorgulamaları hakkında detaylı bilgiyi haberimizden öğrenebilirsiniz.

Online KYK yurt başvurusu nasıl yapılır

4 yıllık lise hayatını bitiren öğrenciler bu sene üniversite sınavına girdiler. Üniversite sınavına giren öğrenciler geçtiğimiz günlerde sınav sonuçlarına göre tercihlerini yaptılar. Tercihlerini yapan öğrencilerin üniversite sınav sonuçları da açıklanmış bulunmaktadır. Bir üniversiteyi kazanan öğrenciler üniversitede okumak için kayıt yapması gerekmektedir. Üniversiteye kayıt işlemi için üniversitenin bulunduğu şehre gitmesi gerekmektedir. Ama devlet bu sene internet üzerinden de kayıt işlemini gerçekleştirmektedir.

Haberin Devamı

Üniversitede okumayı hak kazanan öğrenciler 3-7 ağustos tarihlerinde ister üniversiteye giderek isterse internet üzerinden E-Devlet sistemi sayesinde kayıtlarını gerçekleştirdiler. Artık öğrenciler tek yapması gereken okulların açılmasını beklemek. Ama öğrencileri kaygılandıran bazı sorunlar bulunmaktadır. Bazı öğrenciler için kalacak yer ve geçim sıkıntısı bulunmaktadır. Devlet bu sorunlar ile ilgili öğrencilere yardımcı olması için kredi ve yurtlar kurumunu kurmuştur.

KYK BURS SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

KYK YURT SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Kredi ve yurtlar kurumu kalacak yer arayan öğrenciler için devlet yurdu ayarlamaktadır. Geçim sıkıntısı yaşayacak öğrenciler içinde kredi ve yurtlar kurumu öğrenciler için burs veya kredi de ayarlamaktadır. Devletin ayarladığı burs ve yurtlardan faydalanabilmek için okullar başlamadan önce yurt ve burs başvurusu yapmanız gerekmektedir. Yurt ve burs başvurusunu kredi ve yurtlar kurumunun internet sitesinden gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yurt başvurusu öğrencilerin arasından öğrencinin durumuna göre yurdun kapasitesi kadar öğrenci alır. Yurda giremeyen öğrencilerde yedeğe alınır. Yurtta yer açıldıkça da yedekteki öğrencilerden sırayla yurda alınır. Burs başvurusu yapan öğrencilerden durumlarına göre bazılarına burs ve bazılarına da kredi çıkar. Burs çıkan öğrenciler devletten geri ödemesiz burs almaktadır. Kredi çıkan öğrencilerde geri ödemeli şekilde devletten her ay kredi almaktadır.

Yurt ve burs başvurusunu kredi ve yurtlar kurumunun internet sitesinden gerçekleştirebildiğiniz gibi Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü E-Devlet sisteminde yer aldığı için E-devlet sisteminden de yurt ve burs başvurusu yapabilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Bu bilgiler ile E-Devlet sistemine girdikten sonra ana sayfada bulunan E-Hizmetler bölümüne giriş yapmalısınız. Burada E-Devlet sisteminde bulunan bütün kurum ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu bölüme giriş yaparak buradan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü bulmalısınız. Kolay bir şekilde bu bölümü bulabilmek için sol taraftaki harflerden y harfini seçmelisiniz. Karşınıza gelen hizmetlerden kredi ve yurtlar kurumunu bulduktan sonra alt seçeneklerinden yurt ve burs başvurusu yapabilirsiniz.

KYK yurt başvurusu ile ilgili beklenen açıklama yapıldı ve müracatlar alınmaya başlandı. KYK başvurusu nasıl yapılır, kimler başvurabilir işte detaylar...

Burstan yararlanacak öğrenciler,

• Ön lisans öğrencileri,
• Lisans öğrencileri,
• Açık Öğretim öğrencileri,(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
• Yüksek Lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
• Vakıf Üniversitesi öğrencileri,
• LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler,(öncelikli olarak),
• Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler,
• Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler,
• İkinci öğretim de okuyan öğrenciler,
burstan yararlanabilmektedir.

Not:Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

Burstan Yararlanamayacak Olan Öğrenciler

Kurumdan burs yada öğrenim kredisi alan öğrenciler,

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,

• Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
• Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
• Yabancı uyruklu öğrenciler,
• Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
• Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,
• Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenci
• Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında , en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler,
• Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
• Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler ,
burstan yararlanamazlar.