Eğitim Ordinat Nedir? Ordinat Nasıl Bulunur? Ordinat Bulma Yöntemleri...

Ordinat Nedir? Ordinat Nasıl Bulunur? Ordinat Bulma Yöntemleri...

16.06.2021 - 01:43 | Son Güncellenme:

Analitik geometri üzerinden ordinat en önemli yapılar içerisinde yer alır. Koordinat düzleminde bulunan bir bölüm olarak da ifade etmek mümkündür. Peki ordinat nedir? Ordinat nasıl bulunur? Ordinat bulma yöntemleri hakkında tüm detayları derledik.

Ordinat Nedir Ordinat Nasıl Bulunur Ordinat Bulma Yöntemleri...

Hem geometri hem de matematik üzerinden işlemleri gerçekleştirirken koordinat sistemi büyük bir öneme sahiptir. Tabii koordinat sistemindeki nokta sayılarını bulabilmek için, mutlaka ordinatı bilmek gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Ordinat Nedir?

 Koordinat sistemindeki dikey eksene ordinat ekseni (y ekseni) ya da ordinat denmektedir. Bilindiği üzere analitik düzlem üzerinde koordinat sistemi X ve Y ekseni olarak iki farklı şekilde öne çıkar.

 Bunlardan biri dikey olarak birisi ise yatay şeklinde bir sayı doğrusu olarak ifade edilebilir. Bu doğrultuda dikey eksen y ekseni şeklinde bilinmektedir. Kesişen kısımdan yukarı doğru pozitif aşağı doğru ise negatif orijinal ekseni oluşmaktadır. Böylece düzlem üzerinde herhangi bir noktayı bulurken, y ekseni kullanılır. Sonuç olarak x y ekseni bulunduktan sonra, belirlenmiş matematik formülleri içerisinde kullanılmaktadır.

 Ordinat Nasıl Bulunur?

 Koordinat sistemi içerisinde bir nokta iki değişken üzerinden ifade edilmektedir. Bu bağlamda ele alınacak olan A noktası örneğin, A(3,5) şeklinde öne çıktığında, 3 rakamı apsis olarak bilinmektedir. 5 rakamı ise ordinat olarak ifade edilir. Bu doğrultuda belli bir sabit formül üzerinden işlem yapılarak ordinat bulunur. Tabii bunun için öncelikle analitik düzlem üzerinde x eksenini bulmak gerekir. Daha doğrusu x ekseni üzerindeki sayının belirlenmesi gerekir. Böylece y ekseni üzerinden ordinat kolay bir şekilde bulunabilir.

Haberin Devamı

 Ordinat Bulma Yöntemleri

 Ordinat bulma yöntemleri içerisinde en önemlisi x ekseni üzerindeki rakamın bulunmasıdır. Aynı zamanda analitik düzlem üzerinde bir geometrik üçgen çizerek, açılar üzerinden de ordinat bulunabilir. Tabii eğer düzlem üzerindeki nokta sonucu biliniyorsa, sabit formül üzerinden de x ekseni ile beraber ordinat bulmak mümkün.