Eğitim Örnek Uzay Nedir, Nasıl Bulunur? Örnek Uzay Örnekleri Nelerdir?

Örnek Uzay Nedir, Nasıl Bulunur? Örnek Uzay Örnekleri Nelerdir?

13.01.2022 - 16:33 | Son Güncellenme:

Örnek uzay sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım alanının geniş olması nedeniyle öğrenilmesi gereken konular arasındadır. Bu bakımdan örnek uzay nedir öğrenebilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz. Örnek uzay nedir, nasıl bulunur? Örnek uzay örnekleri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.

Örnek Uzay Nedir, Nasıl Bulunur Örnek Uzay Örnekleri Nelerdir

Örnek uzay bir deneyin sonucunda elde edilebilecek sonuçların kümesidir. Bir olayın sonucu olarak oluşması mümkün olan tüm sonuçların bulunduğu yer örnek uzay olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

 Örnek Uzay Nedir, Nasıl Bulunur?

 Örnek uzay bir olasılık olarak bilinmektedir. Bir olaydaki meydana gelebilecek tüm sonuçların ve ihtimallerin bulunduğu küme örnek uzay olarak adlandırılır. Örnek uzayın kendisine kesin olay, boş kümesine ise olanaksız olay adı verilir. Bir deneydeki tüm olabilir sonuçlar örnek uzay kümesini oluşturmaktadır. Örnek uzay S harfi ile gösterilir ve örnek uzayın alt kümesine olay denir. 

 Örnek Uzay Örnekleri Nelerdir?

 Bir olayın ve deneyin sonucunda meydana gelebilecek tüm ihtimallerin kümesi örnek uzay kümesi olarak kabul edilir. Kümenin içerisinde deney sonucunda oluşabilecek tüm sonuçlar yer alır ve S harfi ile gösterilir. Olasılık konusunun önemli konuları arasında yer alan örnek uzay birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle matematik alanında ve olasılık konusunda örnek uzay araştırılmaktadır. Örnek uzay örneği olarak şu şekilde bir örnek verilebilir:

Haberin Devamı

Havaya iki para atılır ve T ya da Y olmak üzere S= {TT, TY, YT, YY} olasılıkları bulunur. En az bir kez tura gelme olasılığı {TT, TY, YT} olur ve alt kümesi 3 elemanlı olmasından dolayı p=3/4 olarak kabul edilir. En az bir kez yazı gelme olasılığı da yine {YY, YT, TY} olarak 3 olasılığa sahiptir. Dolayısıyla alt kümesi 3 olarak kabul edilir.