Eğitim Orta Oyunu Nedir, Nasıl Oynanır? Orta Oyunu Özellikleri Nelerdir?

Orta Oyunu Nedir, Nasıl Oynanır? Orta Oyunu Özellikleri Nelerdir?

09.03.2021 - 15:39 | Son Güncellenme:

Orta oyunu; kol oyunu, zuhûrî, zuhûrî kolu, meydan oyunu ve meydân-ı sühan olarak da adlandırılan Türk halk tiyatro oyunudur. Güldürü özelliği taşıyan orta oyunu halk tiyatrosunun müzikli ve danslı hali olsa da orta oyununun ne olduğu hala kafa karıştırmaktadır. Peki, orta oyunu nedir, nasıl oynanır? Orta oyunu özellikleri nelerdir? İşte orta oyunu hakkında bilinmeyenler.

Orta Oyunu Nedir, Nasıl Oynanır Orta Oyunu Özellikleri Nelerdir

Orta oyunu, halk ortasında ve açık alanda oynanan danslı ve müzikli halk tiyatrosu olarak bilinir.

Orta Oyunu Nedir ve Nasıl Oynanır?

Orta oyunu, farklı pek çok isimle adlandırılan halk tiyatrosudur. Türk halk tiyatrosunun temeli orta oyunundan gelir. Orta oyunu metinsiz ve doğaçlama şekilde hazırlanan tiyatrodur ve ustadan çırağa geçerek aktarılan bir sistemi vardır. Eski bir gölge oyunu olan Hacivat ve Karagöz'ün canlandırması olarak kabul edilir. Orta oyunu halktan beslenir. Bu nedenle orta oyunu, içinde bulunduğu toplumun ve halkın sorunlarını eleştirel olarak komediyle anlatır.

Orta oyunu, açık alanda ve halk arasında doğaçlama olarak oynanır. Halktan beslenen ve halka mal edilen orta oyunu, zaman içinde tiyatronun Batı etkisine girmesiyle birlikte ülkemizde eski önemini yitirmiştir. 1973 yılında son orta oyunu temsilcisi olan İsmail Dümbüllü'nün ölümü orta oyununu sona erdirmiştir.

Orta Oyunu Özellikleri Nelerdir?

Orta oyununun özellikleri şunlardır:

Haberin Devamı

Anonim ve halkın ortak malı olarak kabul edilir.

Müzik ve dansla iç içedir.

Dekor ve kostüm ihtiyacı çok azdır.

Yazılı bir metne dayanmadığından doğaçlama olarak oynanır.

Karşılıklı konuşma, yanlış anlama ve şive taklidi gibi durumlara sık sık yer verilir.

Halkı ve halkın sorunlarını ele alır. Halktan beslenerek toplumsal sorunları ortaya koyar. Ortaya koyduğu sorunları eleştirel bir yolla aktarır ve eleştirirken güldürür.

Pişekar ve Kavuklu ana kahramanlarıdır.

Başlangıç, muhavere, fasıl ve bitiş bölümlerinden oluşur.