31.05.2021 - 03:21 | Son Güncellenme:
1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilali, Osmanlıcılık fikir akımının ortaya çıkışında önemli bir rol oynamıştır. Fransız İhtilalinin ardından milliyetçilik akımı dünya genelinde yayılmış ve azınlıklar kendi ülkelerini kurmak için isyan çıkarmaya başlamıştır. Osmanlıcılık akımının temel hedeflerinden biri, azınlıkları ülkede tutmak ve ülkenin daha fazla toprak kaybetmesini önlemektir.
Osmanlıcılık Nedir?
Osmanlı Devleti diğer imparatorluklar gibi çok uluslu bir yapıya sahiptir. Osmanlıcılık akımı, tüm ulusların dil, din, ırk ve kavim ayrımı olmaksızın eşit haklara sahip olması gerektiğini savunan görüştür. Bu görüşe göre ülkenin çok uluslu bir yapıya sahip olması nedeniyle ''Osmanlı'' olarak nitelendirilen ayrı bir millet vardır. Bu milletin dili ve dini birbirinden farklı olsa bile, aynı devletin çatısı altında oldukları için aynı ırktan sayılmaları gerekir.
Osmanlıcılık fikir akımında bireyin etnik kökenleri ve mensubu olduğu din ikinci plandadır. Önemli olan devletin çıkarları ve ulusların aynı çatı altında özgürce yaşamasıdır. Bu nedenle tüm azınlıklara eşit haklar verilmeli ve hiçbir ırk birbirinden üstün tutulmalıdır.
Bu akıma karşı çıkan akımların başında Turancılık ve Türkçülük gelir. Turancılara ve Türkçülere göre azınlıklara ne kadar imtiyaz tanınsa da, diğer millet gibi onlar da ilk fırsatta bağımsızlıklarını ilan etmek için ayaklanma başlatacaktır. İslamcılar ise din birliğini göz önünde bulundurarak Osmanlı İmparatorluğunun bir İslam devleti olması gerektiğini savunmuştur.
Osmanlıcık Fikir Akımının Temsilcileri Kimlerdir?
1- Namık Kemal:
1840 yılında Tekirdağ'da doğan Namık Kemal, hem siyasi hem de edebiyat alanında dönemin en etkili isimlerinden biri olmuştur. Yeni Osmanlılar Cemiyetini kuran isimlerden biri olan Namık Kemal, birçok yazısında, azınlıklara tanınan hakların yetersiz olduğunu ifade etmiştir.
2- Ziya Paşa:
Namık Kemal ile birlikte dönemin en etkili ve üretken yazarlarından biri oldu. İttihak-ı Hamiyet Cemiyeti'nin üyelerinden biri olan Ziya paşa, görüşleri ve yazıları nedeniyle saradan uzaklaştırıldı. 5 yıl boyunca Fransa'da yaşadıktan sonra 1872 yılında ülkesine geri döndü.
3- Şinasi:
Osmanlıcılık fikir akımının en önemli temsilcilerinden biri de Şinasi'dir. Tercüman-ı Ahval ve Tasvir-i Efkar gazetelerinde fikir yazıları kaleme almıştır.