Eğitim Parkmetre Nedir, Ne İşe Yarar? Parkmetre Nasıl Çalışır?

Parkmetre Nedir, Ne İşe Yarar? Parkmetre Nasıl Çalışır?

30.05.2022 - 16:24 | Son Güncellenme:

Parkmetre özellikle kalabalık anayollar üzerinde kullanılan ölçüm aracıdır. Kalabalık şehirler içerisinde park alanı bulma sıkıntısı yaşanması sebebiyle araçların süreli park etmeleri için kullanılan bir uygulamadır. Parkmetre aracın plakasını okur ve park süresi işlemeye başlar bu süre zarfında saat başı ücret ile aracın kaldığı saati hesaplar ve ücreti tahsil edilir. Borç plakaya tescil edilir. İşte parkmetre ile ilgili tüm detaylar.

Parkmetre Nedir, Ne İşe Yarar Parkmetre Nasıl Çalışır

 Parkmetre olmayan yerlerde otopark valeleri ve gişeler tarafından tahsil edilen park alanını kısa süre için kiralama olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

 Parkmetre Nedir?

 Parkmetre diğer bir tanımla parkometre olarak ifade edilir. Motorlu araçların paralı olarak park edilmesini sağlamaktadır. Araç park edildiğinde cihaza plaka okunur ve çıkış saatine kadar ücretlendirilir.

 Parkmetre Ne İşe Yarar?

 Parkmetrenin birden fazla yararları mevcuttur. Süreli park alanlarının ücretli olması araçların sadece zorunlu durumlarda ve kısa zamanlı durmalarını sağlar. Böylece daha fazla araç rahatlıkla park etme imkanı sağlamaktadır. Ayrıca parkometrelerden 7 gün 24 saat kullanılma özelliğine sahiptir.

 Parkmetre Nasıl Çalışır?

 Kamuya açık yol kenarlarına park eden araçlar için kısa süreli park etmesi sonucunda saat başı ücret karşılığında aracın kalış süresini hesaplar ve otomobilin park yerinden ayrılmasıyla otomatik olarak ücreti tahsil etmektedir. Sistem bir yazılım programının parkomatlara yüklenmesi sayesinde çalışmaktadır. Motorlu araçların plakaların online okunmasıyla araç tanıma sistemi mantığı ile çalışmaktadır.

Haberin Devamı

 Parkmetre ilk olarak Fransa da kullanılmaya başlamış bir uygulama olmakla birlikte tüm dünya ülkelerinin kalabalık şehir ve sokaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.