Eğitim Pendname Nedir, Özellikleri Nelerdir? Pendname Nazım Türü Nedir?

Pendname Nedir, Özellikleri Nelerdir? Pendname Nazım Türü Nedir?

25.02.2021 - 16:49 | Son Güncellenme:

Edebiyat terimleri arasında bulunan pendname ne demektir? Hangi edebi türler arasına girmektedir? Düz yazı mıdır yoksa şiir midir? İnsanlara ne gibi mesajlar vermektedir. Pendname hakkın da ne gibi eserler bulunmaktadır? Bir edebi tür olarak karşımıza gelen pendname neler içermektedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Pendname Nedir, Özellikleri Nelerdir Pendname Nazım Türü Nedir

Pendname insanlara öğüt vermeyi amaçlayan edebi türlerdendir. Hem düz yazı hem de şiir türünde eserler içermektedir. Pendname, Farsça bir kelimedir. Kökleri Farsçaya aittir. Pend ve name isimli iki kelimenin birleşmesi ile oluşur. Türk edebiyatında da bu türde eserler vardır.

Haberin Devamı

 Pendname Nedir, Özellikleri Nelerdir? 

 İnsanlara öğüt ve nasihat vermek amacıyla konu edilen eserlere pendname denmektedir. Hem manzum, hem de mensur yani düzyazı ve şiir şeklinde olabilmektedir. Farsçadan gelen bu isim pend ve name isimlerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Burada Farsça pend kelimesi vaaz, öğüt, nasihat demektir. Name kelimesi ise yazı, mektup, kitapçık demektir. Bu edebi tür Türkçe de öğütler içeren kitapçık olarak bilinmektedir.

 Pendname Nazım Türü Nedir?

 Bir nazım türü olarak karşımıza gelen pendname, insanlara öğüt vermeyi hedeflemektedir. Pendnameye verilecek en meşhur örnek ise Feridüddin Attar'a ait olan Pendname'dir. Bu eser Türk diline hem düz yazı hem de şiir şeklinde çevrilmiştir. Tüm İslam dünyasınca sevilen ve okutulan bu eser yüz yıllardır okuna gelmektedir.

Haberin Devamı

 Pendname tasavvufi anlamda din ve ahlak üzerine öğüt veren eserdir. Mesnevi yazım türü olarak da karşımıza çıkmaktadır. Kuran ve sünnet ile bu öğütler desteklenir. Türk edebiyatın da ise Güvahi bu alan da eser vermiştir. Beyit şeklinde yazılan bu eser de atasözleri ve deyimler yer almaktadır. Yine bu eserde de birçok nasihat mevcuttur. Atasözleri ve deyimler kullanılarak öğütler desteklenmiştir.