15.03.2021 - 06:19 | Son Güncellenme:
Portör muayenesi gıda işlerinde çalışan kişilerin hastalık taşıyıp taşımadıklarını test eden muayene türüdür. Bu şekilde, gıda üretimi yapılan yerlerin hastalıklardan uzak tutulması hedeflenir. Portör muayenesinden geçemeyen kişilerin gıda üretiminde çalışmasına izin verilmemektedir.
Portör Muayenesi Nedir?
Portör muayenesi, gıda yoluyla bulaşan hastalıkların araştırılmış olduğu bir muayene türüdür. Gıda sektöründe çalışan kişiler üzerinde uygulanmaktadır. Portör muayenesi, pek çok farklı testten oluşan bir muayene türüdür. Bu testlerin içerisinde burun, boğaz, bağırsak ve dışkı kültürü testlerine yer verilir. Ayrıca akciğerde bulunabilecek hastalıklarla birlikte enfeksiyon, bakteri ve virüs gibi zararlıların da taraması yapılır.
Portör Muayenesi Zorunlu mudur?
Halk sağlığını korumak adına portör muayenesini yaptırmak zorunlu hale getirilmiştir. Gıda üretim yerlerinde çalışan kişilerin üç ayda bir portör muayenesinden geçmesi zorunludur. Böylelikle, gıdada sürekli olarak hastalık kontrolü yapmak mümkündür.