Eğitim Resmi Yazı Türleri Hangileridir Ve Özellikleri Nelerdir?

Resmi Yazı Türleri Hangileridir Ve Özellikleri Nelerdir?

16.05.2021 - 05:01 | Son Güncellenme:

Resmi yazışmalar; kişiden kişiye, kurumlar arasında, kişiden kuruma, kurumdan kişiye olmak üzere toplamda dört ana başlık şeklinde toplanmaktadır. Resmi yazılar, kurumlar ve kişiler arasında bilgi aktarımının doğru ve net bir şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle yazışmalar resmi bir dille yapılmaktadır. Peki, resmi yazı türleri hangileridir ve özellikleri nelerdir? İşte detaylar.

Resmi Yazı Türleri Hangileridir Ve Özellikleri Nelerdir


İletişim, elektronik ortam aracılığı ile daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebildiği için devlet hizmetlerinin daha da hızlanmasına olanak sağlamıştır. Hukuki, idari ve resmi işlerin düzenlenmesinde resmi yazışma kullanılmaktadır. Bireysellikten uzak olarak hazırlanan, belirlenmiş olan kalıp cümleler kullanılarak yapılan yazışmalara idari yazışma adı verilmektedir.

Resmi Yazı Türleri Hangileridir ve Özellikleri Nelerdir?

Kişilerin günlük yaşamlarında ihtiyaç duydukları kurumlar ve gerçek kişiler arasında yapılan resmi yazı türleri şunlardır:

Haberin Devamı

Dilekçe

Öz Geçmiş

Rapor

Tutanak (Zabıt)

Tezkere

Şartname

Genelge

Duyuru - İlan

Karar

Vekaletname

Mazbata

Form Yazıları

Müzekkere

- Dilekçe: İstida ya da arzuhal olarak da isimlendirilen dilekçe, bir şikayetin ya da bir isteğin resmi daireler veya üst makamlara iletilmesi için yazılan, içeriğinde imza bölümü bulunan bir mektup türüdür.

- Öz Geçmiş: Farklı birçok sebeple kişiler kendileri hakkında bazı bilgilendirmeler yapmak durumunda kalır. Genel olarak iş başvurularında bu bilgilendirme türü zorunlu hale gelmiştir. Bu durumlarda kullanılan, kişilere ait bilgilerin yer aldığı metin türüne öz geçmiş adı verilmektedir.

- Rapor: Bir olay ya da bir konu hakkında yapılmakta olan araştırma sonuçlarının yazılmış olduğu metin türüne rapor adı verilmektedir.

- Tutanak: Toplantı esnasında alınan kararları, konuşmaları ya da bir olayı içeren remi yazı türlerine tutanak adı verilmektedir.

- Duyuru - İlan: Duyurulması istenen konuların radyo, televizyon, dergi ya da gazete gibi farklı iletişim araçları sayesinde ilgililere ulaştırılmasını sağlayan anlatım çeşididir.

- Karar: Oy çokluğu ya da oy birliği ile elde edilen sonucun yazıldığı metin türlerine karar adı verilmektedir.

İfade edilen tüm resmi yazı türleri için kullanılan ve her türe özgü olan bir yazılış kuralı vardır. Bu kuralların bilinmesi günlük yaşamda kişilerin kendilerini resmi olarak anlatmalarını kolaylaştıracaktır.