Eğitim Sait Faik Abasıyanık Kimdir? Hayatı, Eserleri, Hikayeleri Ve Edebi Kişiliği

Sait Faik Abasıyanık Kimdir? Hayatı, Eserleri, Hikayeleri Ve Edebi Kişiliği

12.05.2021 - 03:19 | Son Güncellenme:

Edebiyatımızda çok önemli sanatçılar vardır. Bunlardan bir tanesi de Sait Faik Abasıyanık'tır. Sait Faik Abasıyanık eserleri ve hayatı ile ön plana çıkmaktadır. Özelikle yazmış olduğu eserler günümüzde en beğenilen edebi eserlerden olmuştur. Sait Faik Abasıyanık son aylarda en çok araştırılan yazarlar arasında yer almıştır. Peki Sait Faik Abasıyanık kimdir? Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı nedir? Sait Faik Abasıyanık eserleri ve edebi kişiliği nedir? İşte Sait Faik Abasıyanık ile ilgili tüm detaylar.

Sait Faik Abasıyanık Kimdir Hayatı, Eserleri, Hikayeleri Ve Edebi Kişiliği

Sait Faik Abasıyanık Türk edebiyatında köşe taşlarından bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Çağdaş hikayeciliğine de önemli katkıları olmuştur.

Sait Faik Abasıyanık Kimdir?

Sait Faik Abasıyanık Türk roman yazarı ve aynı zamanda şairdir. Çağdaş hikayeciliğinde öncü kişilerden olmuş olan Sait Faik Abasıyanık Osmanlı döneminde dünyaya gelmiştir. Sait Faik Abasıyanık'ın takma adı ise Adalı olarak bilinir. Hikaye yazarı olan Sait Faik Abasıyanık yabancı yazarlardan Jean Genet'ten etkilenmiş ve Türk edebiyatında da pek çok önemli şairi etkilemeyi başarmıştır.

Sait Faik Abasıyanık Hayatı

Sait Faik Abasıyanık 1906 yılında Adapazarı'nda dünyaya gelmiştir. Sait Faik Abasıyanık dedesinin evinde yani Seyyid Ağa'nın evinde doğmuştur. Dedesi Adapazarı ilçesinde önemli bir saygın kişiliktir. Babasının ismi Mehmet Faik annesinin ismi ise Makbule hanımdır. Babası ise Türk kurtuluş savaşına katılmış ve burada önemli başarılar elde ettiğinden dolayı İstiklal madalyasına layık görülmüştür. Sait Faik Abasıyanık amcası da Adapazarı ilçesinde belediye başkanlığı yapmıştır. Daha sonra ise amcası milletvekili olmuştur.

Doğduğunda adı Mehmet Said olarak biliniyordu. Daha sonra Mehmet ismini atmış ve Sait ismini kullanmaya başlamıştır. Soyadı kanunu çıktığında ise aile Abasıyanık soyadını almıştır. Babasının sık sık işi gereği görevi çıktığından dolayı ilçe ve şehir değiştiriyordu. 1913 yılında da tekrardan Adapazarı ilçesine geri dönmüştür. Sait Faik Abasıyanık İstanbul'da yaşamaya başladığı dönemlerde eserlerini ortaya koydu. 1954 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.

Sait Faik Abasıyanık Eserleri

- Şimdi Sevişme Vakti
- Medan Maişet Motoru
- Kayıp Aranıyor
- Yaşamak Hırsı
- Mahkeme Kapısı

Sait Faik Abasıyanık Hikayeleri

- Semaver
- Şahmerdan
- Kumpanya
- Havada Bulut
- Alemdağ'da Var Bir Yılan
- Son Kuşlar
- Havuz Başı
- Sarnıç
- Mahalle Kahvesi
- Lüzumsuz Adam

Sait Faik Abasıyanık Edebi Kişiliği

Roman ve röportaj türünde eserler vermiştir. Çehov tarzı benimseyerek eserlerinde bu anlatımı ön plana çıkarmıştır. Hikayelerinde gerçek yaşamlardan sıklıkla bahsetmiş ve konu edinmiştir.