Eğitim Sinapsis Nedir? Biyolojide Sinapsis Ne Anlama Gelir?

Sinapsis Nedir? Biyolojide Sinapsis Ne Anlama Gelir?

04.03.2021 - 13:24 | Son Güncellenme:

Sinapsis konusu biyoloji bilim dalına ait olan ve pek çok sayıda kişi tarafından merak edilmekte olan bir konudur. Bu bağlamda sizler için detaylı bir şekilde sinapsis nedir? Biyolojide sinapsis ne anlama gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sinapsis Nedir Biyolojide Sinapsis Ne Anlama Gelir

 Sinapsis terimi hem kimyasal hem de biyoloji bilim dalında yer alan bir konudur. Biyolojide yer mayoz bölünme evrelerinde geçmektedir.

Haberin Devamı

 Sinapsis Nedir?

 Sinaps terimi günümüzde Sir Charles Scott Sherrington ile meslektaşları tarafından ortaya çıkarılan Yunanca da "syn-" yani beraber, birlikte ve de "haptein" yani kucaklaşma kelimelerinin birleştirilerek türetilmiştir. Ayrıca kimyasal sinaps sadece var olan biyolojik sinaps türü olmayıp, elektrik sinapslar ve de immunolojik sinapslar da bulunmaktadır. Yine de yaygın olarak kullanımı ile sinaps denildiği zaman bazı durumlarda da kimyasal sinaps konusu ima edilmektedir. 

 Kimyasal sinapslar yardımı ile merkezi sinir sisteminde yer alan nöronlar birbirleri ile de nöral devreleri içermekte olan bir sinir ağı da oluşturabilirler. Bu durumdan dolayı da algılama ve ya düşünme gibi bazı zihinsel işlevlere de temel olarak teşkil eden birtakım biyolojik kompütasyonlarda sinapslar başlıca bir rol üstlenmektedir. Buna ek olarak sinir sisteminin de vücudun diğer organları ile iletişim kurması durumu da sinapsların varlığına direk olarak bağlıdır.

Haberin Devamı

 Biyoloji Sinapsis Ne Anlama Gelir?

 Biyolojide sinapsis mayoz bölünmenin erken evrelerinde erkek ve ya dişiye ait olan homolog kromozomların genel olarak yan yana gelip temas etmesi anlamına gelir. Ayrıca profaz 1 evresi de mayoz bölünmenin bilinen en uzun ve de en karmaşık olan evresidir. Profazın başlangıcında olan homolog kromozomlar ve ya kardeş kromatitler de yan yana gelip birbirinin üzerine kıvrılırlar. Oluşmuş olan bu yapıya da biyoloji biliminde sinapsis adı verilir.

Yazarlar