EğitimSirk Gölü Nedir? Sirk Gölleri Daha Çok Nerelerde Görülür?

Sirk Gölü Nedir? Sirk Gölleri Daha Çok Nerelerde Görülür?

18.10.2021 - 17:06 | Son Güncellenme:

Göller oluşum şekillerine göre pek çok çeşide ayrılmaktadır. Bunlardan birisi de sirk gölleridir. Sirk gölleri ülkemizin pek çok yerinde bulunmaktadır. Bu nedenle nasıl oluştuğu merak edilmektedir. Peki sirk gölü nedir? Sirk gölleri daha çok nerelerde görülür? Sizlere sirk gölleri hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.

Sirk Gölü Nedir Sirk Gölleri Daha Çok Nerelerde Görülür

Sirk gölleri son zamanlarda en sık araştırılan göl çeşitlerinden birisidir. Ülkemizde pek çok örneği bulunan sirk gölleri buzulların erimesi sonucu oluşmaktadır.

Sirk Gölü Nedir?

Buzul aşındırmasından ve birikiminden oluşan su birikintisine sirk gölü adı verilmektedir. Kenarları yarım daire şeklinde olan çanaklar sirk manasına gelmektedir. Vadi buzullarının erimesi ile sirk gölleri oluşmaktadır.

Sel kabul havzasında biriken ve üst üste yığılan karlar buzul haline gelmektedir. Yamacın eğimine doğru hareket ederek zemini oymakta ve çukur oluşturmaktadır. Oluşan bu çukurlara sirk adı verilmektedir. Belirli bir zaman sonra içerisi kar ve su ile dolarak buzullar oluşmaktadır. Zamanla çanağı iyice aşındırmaktadır. Ayrıca sirklerin büyüklüğü buzulların aşınma oranına bağlı olarak değişmektedir.

Sirk Gölleri Daha Çok Nerelerde Görülür?

Sirk gölleri dağ doruklarındaki buzulların hareketleri ile ortaya çıkan çukurlarda oluşmaktadır. Ülkemizde ise 2200 metreden yüksek dağları son buzul döneminde buzullaşmaya başlamıştır. Günümüzde Sat, Ağrı, Erciyes, Kaçkar, Bolkar ve Aladağlar üzerinde yer yer buzullar bulunmaktadır. Sirklerin bir kısmının içerisinde hala buzullar bulunmaktadır. Erciyes Dağının kuzeye bakan yamaçlarında buzulların varlığı da devam etmektedir.