Eğitim Sone Nedir, Özellikleri Nelerdir? Sone Nazım Biçimi Özellikleri Nelerdir?

Sone Nedir, Özellikleri Nelerdir? Sone Nazım Biçimi Özellikleri Nelerdir?

02.03.2021 - 15:24 | Son Güncellenme:

Sone edebiyat alanın da kullanılan bir terim olarak karşımıza gelmektedir. Bu bağlamda edebiyat alanın da kullanıldığını bildiğimiz bu terim neyi ifade etmektedir? Edebiyatta düz yazı da mı yoksa şiir de mi kullanılmaktadır? Bir ölçü birimi ya da bir yazım kuralı mıdır? İşte edebiyat terimi olan sone hakkında derlediklerimiz.

Sone Nedir, Özellikleri Nelerdir Sone Nazım Biçimi Özellikleri Nelerdir

Sone ifadesi uyaklı yazılmış bir şarkı sözü veya kısa şiir anlamların da kullanılmaktadır. Bu ifade ilk defa İtalyan Edebiyatın da ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

Sone Nedir?

Sone Türk Edebiyatına Servet-i Funün yazarları tarafından kazandırılmıştır. Özellikle Cenap Şahabettin tarafından çokça kullanılmıştır. Sone, iki üçlük ya da iki dörtlükten oluşmakta olan 14 dizelik nazım şekillerine denmektedir. Görüldüğü üzere sone bir düz yazı terimi değil, bir şiir birimi ifade eden bir terimdir. Bu şiir biçimi İtalya da doğmuş, sonra Fransa da görülmüş ve ülkemizde olmak üzere tüm Avrupa'ya yayılmıştır.

Sone Nazım Biçimi Özellikleri

Sarmal kafiye adı verilen şekilde soneler yazılmaktadır. Her konu da sone ile karşılaşmak mümkündür. Ama en çok doğa ve aşk unsurları ile karşılaşılmaktadır. Soneler lirik şiir türlerine giren çeşitler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türk Edebiyatında da sone türleri lirik aşk tarzın da eserler ile karşımıza çıkmaktadır. İlk örnek Cenap Şahabettin tarafından verilen Şi'r-i Na-Nüvişte adlı eserdir. Ayrıca Tevfik Fikret ve Süleyman Nasip de sone türün de başarılı eserler vermiştir. Soneler tür olarak İtalyan, İngiliz ve Fransız türleri olmak üzere 3 çeşit olarak karşımıza gelir.

Haberin Devamı

Nazım biçimi özellikleri arasından kısa şiir ve uyaklı olması göze çarpar. Lirik konuların ağırlıklı olarak işlenir. İki bendi dörder, son iki bentte üçer olmak üzere toplam 14 dizeden oluşur. Türk şairler bu konu da serbest hareketli şiirler ortaya koymuşlardır.